ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου gianniotis.gr. με τίτλο:
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Υπό την ευρεία έννοια στον όρο ναρκωτικά περιλαμβάνεται κάθε ουσία, η οποία όταν εισαχθεί σ' ένα ζωντανό οργανισμό μπορεί να μεταβάλει μία, ή και περισσότερες από τις λειτουργίες του.

Οι ουσίες αυτές ταξινομούνται ως εξής:

1. Ναρκωτικά.

2. Ψυχοτρόπες ουσίες.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται το όπιο και τα παράγωγα αυτού, τα φύλλα της κόκας και η κοκαϊνη, καθώς και τα παράγωγα της ινδικής κάνναβης.

Όλα τα παραπάνω ναρκωτικά έχουν τεθεί κάτω από διεθνή έλεγχο, με την ενιαία σύμβαση του 1961σύφωνα με την οποία απαγορεύεται η οποιαδήποτε καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση και εμπορία.

Οι ουσίες αυτές, προκαλούν στον άνθρωπο και στα ζώα φαινόμενα νάρκωσης λόγω ακριβώς των ιδιοτήτων τους που δρουν στο αυτόνομο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Στα ναρκωτικά περιλαμβάνονται και ουσίες με διαφορετική χημική σύνθεση, όπως υδατάνθρακες λιπαράς σειράς, αλογόνα τα οποία λόγω της ιδιότητας που έχουν, σχηματίζουν άλατα κατά την άμεση ένωσή τους με τα μέταλλα.

Είναι χημικά στοιχεία της κύριας ομάδας στην οποία ανήκουν το φθόριο, το χλώριο, το βρώμιο, το ιώδιο και το αστάτιο και τα παράγωγά τους, οινοπνεύματα, αιθέρες κ.ά. οργανικές ενώσεις, καθώς και μερικές ανόργανες, όπως για παράδειγμα το πρωτοξείδιο του αζώτου.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγεται ένα πλήθος φαρμάκων, με άμεση δράση στον εγκέφαλο, ικανών να επηρεάσουν επίσης τις ψυχικές λειτουργίες, την ψυχική διάθεση και τη συμπεριφορά του ατόμου σε όλους τους τομείς μεταβάλλοντας το συναίσθημα, το επίπεδο αντιληπτικότητας και την εγκεφαλική λειτουργία του χρήστη. Από δικαστική τέλος άποψη ο όρος ψυχοτρόπες ουσίες, χρησιμοποιείται για όλες τις ουσίες, οι οποίες έχουν τεθεί κάτω από έλεγχο, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση του 1971 "περί ψυχοτρόπων ουσιών".

Ικανοποιητική ταξινόμηση των ψυχοτρόπων ουσιών δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού αυτών.

Κατά γενική όμως αποδοχή χωρίζονται στις παρακάτω κύριες κατηγορίες:

1. Καταπραϋντικά ή κατευναστικά ή κατασταλτικά (Τrangyillizes).

2. Ηρεμιστικά (Sedative Hypnotics).

3. Παραισθησιογόνα (Hallucinogens).

4. Διεγερτικά (Stimulants).

Ως καταπραϋντικά – ηρεμιστικά θεωρούνται όλες οι ουσίες εκείνες, που ελαττώνουν την δραστηριότητα του ΚΝΣ, καταπραϋνουν τις μανιακές καταστάσεις, μειώνουν τον πανικό, το φόβο και την επιθετικότητα του ατόμου, προκαλούν ψυχική γαλήνη, ηρεμία και ύπνο, απομονώνοντας γενικά το άτομο από τις συγκινήσεις και τις ψυχικές επιδράσεις του περιβάλλοντος.

Είναι θεραπευτικά σκευάσματα και χρησιμοποιούνται για την καταπράϋνση των πόνων και μπορούν να χωριστούν σε εκείνα που προλαβαίνουν τον πόνο, και στα κυρίως καταπραϋντικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται ευρέως στις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αναισθησία, νάρκωση κ.λ.π.

Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και σαν τοπικά αναισθητικά.

Η χορήγηση αυτών σε ασθενείς πρέπει απαραίτητα να γίνεται με ιατρική συνταγή, καθόσον η αλόγιστη και χωρίς περιορισμό χρήση τους, δημιουργεί ισχυρό εθισμό στον οργανισμό καθιστώντας στη συνέχεια δύσκολη έως αδύνατη τη διακοπή τους.

Στα φυσικά καταπραϋντικά φάρμακα υπάγεται η θερμότητα και το ψύχος.

Πέραν αυτών, έμμεση καταπραϋντική επίδραση έχουν τα φάρμακα που εξουδετερώνουν τους σπασμούς των αγγείων του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών όπως (καφεϊνη, νιτρικό άμυλο νιτρογλυκερίνη, ατροπίνη, μπελαντόνα κ.ά.).

Ειδικότερα όμως, τόσο τα ναρκωτικά, όσο και οι ψυχοτρόπες ουσίες, είναι δυνατόν να ταξινομηθούν, είτε ανάλογα με τα αποτελέσματά τους στη διανοητική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση του ατόμου, είτε με την πρώτη ύλη από την οποία παράγονται.

Τα περισσότερο γνωστά από αυτά είναι τα:

· Βαρβιτουρικά:

Πρόκειται για παράγωγα του βαρβιτουρικού οξέος και κυκλοφορούν στο εμπόριο με ονόματα Νembutal, Lyminal, Gardenal, Pentothal, Seconal, Amytal κλπ.

Αυτή είναι η επιστημονική τους ονομασία.

Στις πιάτσες των τοξικομανών είναι γνωστά σαν:

"…μπλε διάβολοι, κοκκινοπούλια, ουράνιο τόξο, κίτρινες ζακέτες …".

Τελευταία, τα βαρβιτουρικά λαμβάνονται από τοξικομανείς μαζί με αλκοόλ για να αυξήσουν τη δραστικότητά τους, ενώ σπανιότερα με διεγερτικά ή ηρωίνη.

Το βαρβιτουρικό οξύ, που είναι και το κύριο συστατικό των βαρβιτουρικών, λαμβάνεται με συμπύκνωση της ουρίας με εστέρα ή χλωροανυδρίτη του μηλονικού οξέος. Οι κρύσταλλοί του είναι δυσδιάλυτοι στο νερό και κατά τη θέρμανσή του αποσυντίθεται.

Όλα τα ηρεμιστικά, τα οποία καταστέλλουν το άγχος και την ανησυχία, δίχως να προκαλούν υπνηλία, έχουν εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις, δημιουργώντας στο χρήστη ισχυρή εξάρτηση και ανεξέλεγκτο εθισμό.

Συνεχίζεται