Διπλός δακτύλιος εναντίον νέφους στη Θεσσαλονίκη

Διπλός δακτύλιος και «επιφυλακή» είναι τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της αύξησης των αέριων ρύπων, σε συνεδρίαση με όλους τους συναρμόδιους φορείς την Τρίτη (10/6).

Σε δύο στάδια θα αντιμετωπίζεται η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, όταν δηλαδή η άνοδος των τιμών του διοξειδίου του αζώτου, του μονοξειδίου του άνθρακα, του όζοντος, του διοξειδίου του θείου και των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα όρια.

Στο πρώτο στάδιο θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών και συστάσεις, ενώ στο δεύτερο θα απαγορεύεται η διέλευση των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στους νέους δακτυλίους.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που τα όρια επιφυλακής για τους ρύπους ξεπεραστούν, οι αρχές θα προχωρούν σε ενημέρωση του κοινού με έκτακτα δελτία, συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των συμβατικών και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων και φροντιστηρίων και περιορισμός εκπομπής σωματιδίων από τις βιομηχανίες.

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Τσίοτρας δήλωσε ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται δύο ενέργειες. Η πρώτη θα είναι το στάδιο της επιφυλακής και αφορά την ενημέρωση και η δεύτερη ο συναγερμός κατά τον οποίο θα παίρνονται τα έκτακτα μέτρα.

Όσον αφορά τους δακτυλίους, ο «μικρός» θα περιλαμβάνει τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδας, Ηφαιστίωνος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Καλού, Ταντάλου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου, Λ. Νίκης και Εθνικής Αμύνης. Ο «μεγάλος» δε, θα περιλαμβάνει τις οδούς Π. Ζέρβα, Καυταντζόγλου, Αγίου Δημητρίου, Ζωγράφου, Κάστρων, Ακροπόλεως, Επταπυργίου., Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου, Κωλέττη, 26ης Οκτωβρίου, Λ. Νίκης, 3ης Σεπτεμβρίου, Β. Γεωργίου και Π. Ζέρβα.