500.000 διαδηλωτές κατά της ακρίβειας , πολιορκούν τους ηγέτες της Ευρώπης

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής θα τεθεί το θέμα τηςακρίβειας, και όχι το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Δεν αναμένονται, ωστόσο, θεαματικά αποτελέσματα, διότι η ΕΕ δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις στη σύνοδο για άμεση ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια. Εκατοντάδες διαδηλωτές θα δώσουν δυναμικό «παρών», ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βελγικής αστυνομίας, τις ημέρες αυτές αναμένονται περισσότεροι από 500.000 διαδηλωτές από το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλίμα στους δρόμους των Βρυξελλών, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19-20 Ιουνίου. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο.

Αντίθετα, η ΕΕ έχει προτείνει μέτρα που έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως η χορήγηση κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο