Το αφτί στο Τρίτο Πρόγραμμα

Δύο κυβερνητικά σχέδια είχαν συνταχθεί μέχρι τώρα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά γράφεται και τρίτο, με στόχο να είναι το τελικό

Τόνους χαρτί έχουν ξοδέψει στο ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο για συγγραφή προγραμματικών κειμένων -και τελικά πρόγραμμα δεν έχουν, όπως αποδεικνύεται. Προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου η Αννα Διαμαντοπούλου συνέταξε ένα κείμενο που κινούνταν μεταξύ εκσυγχρονισμού, μεσαίου χώρου κι επιστροφής στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εσωκομματικές κάλπες ο Μ. Ανδρουλάκης συνέταξε ένα δεύτερο πιο θεωρητικό και μερικά κλικ πιο αριστερόστροφο, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει τώρα στα σκαριά το τρίτο , που θα εξειδικεύει θέσεις και αποφάσεις.
Ποιο απ' όλα αυτά είναι εν ισχύι;
«Της Αννας», απαντούν στην αρχή οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. «Αλλά και του Μίμη», το ξανασκέφτονται δεύτερη φορά. «Το οριστικό και επικαιροποιημένο όμως θα είναι αυτό της Μαριλίζας», καταλήγουν. Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Αννα Διαμαντοπούλου έχει δυνατά σημεία στο επίπεδο της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, τη δικαιότερη φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου αλλά και πολλά «θολά» που σκοπίμως εντάχθηκαν έτσι γενικά και αφηρημένα, ώστε να μην προκαλέσουν εσωτερικές εντάσεις.
Ομως τα δεδομένα α
λλάζουν κι εκείνο το πρόγραμμα αποδεικνύεται αφενός ανεπαρκές να δεσμεύσει τα στελέχη σε μια γραμμή κι αφετέρου ξεπερασμένο από τις ίδιες τις εξελίξεις. Παραδείγματα; -Στην απεργία των βυτιοφορέων, ο Γ. Παπανδρέου έκανε μια κίνηση με στόχευση στο μεσαίο χώρο («λύστε την απεργία» παρότρυνε τους ιδιοκτήτες) αλλά ήταν μια κίνηση μισή. Δεν τόλμησε να μιλήσει για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι το επόμενο βήμα.
Ετερο;
-Στο περσινό τους πρόγραμμα αναφέρεται (σελ. 17): «Η λειτουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», αλλά με τη γενική δέσμευση «με όρους και κανόνες», όταν τα ιδιωτικά ΑΕΙ χτυπούν πια την πόρτα και οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες προτάσεις πώς θα αποφευχθεί η ζούγκλα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. -Στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας το πρόγραμμα αρκείται στο επίσης ασαφές «ο όμιλος της Ολυμπιακής αξιοποιεί τα νέα δεδομένα ιδιαίτερα μετά τη δυνατότητα αναγνώρισης των οφειλών του Δημοσίου προς τον εθνικό αερομεταφορέα, για ένα νέο ξεκίνημα με τη δυναμική ανασυγκρότησή του», όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει δραματικές αποφάσεις για το μέλλον της εθνικής εταιρείας. -Οσο για τα λιμάνια που επίσης εκποιούνται;
Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (σελ. 50) αναφέρει: «Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης των ελληνικών λιμανιών». Αυτό σημαίνει, άραγε ιδιωτικοποίηση; Ξένο μάνατζερ; Ελεγχο του κράτους;
Οπως θέλει κανείς το ερμηνεύει.
Επί της ουσίας, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ έχουν πέντε άξονες πάνω στους οποίους κιν
ούνται (δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ιδιωτικοποιήσεις με εξαίρεση τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας κ.λπ.) αλλά αυτό δεν συνιστά συνολική «κυβερνητική πρόταση» - κι αυτό είναι το έλλειμμα και στις δημοσκοπήσεις. Ομως, κι η νέα προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της χάραξης «γραμμής», αν και φαίνεται πιο σοβαρή, είναι εξίσου αποσπασματική. Εν αναμονή, λοιπόν,του προγράμματος της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

(25-5-2008)