Είχαν βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα

Γράφει η Βασιλική Κόκκαλη

Παύση στρατιωτικού δικαστή για κατοχή ναρκωτικών!
Δύο δικαστές τέθηκαν εκτός δικαστικού σώματος με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον στρατιωτικό δικαστή κ. Μακάριο Ελευθεριάδη, ο οποίος είχε συλληφθεί δύο φορές να έχει στην κατοχή του ναρκωτικές ουσίες (ινδική κάνναβη και ηρωίνη), και την εφέτη Αθηνών κυρία Δήμητρα Τσαπρούνη, η οποία καθυστερούσε στην έκδοση αποφάσεων.
Ειδικότερα, ο στρατιωτικός δικαστής που παύτηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (κατόπιν παραπομπής στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου) είχε συλληφθεί δύο φορές για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Την πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη όπου είχε στην κατοχή του 11,5 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και τη δεύτερη στην Αθήνα με 7,2 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και 1,3 γραμμάρια ηρωίνης. Στην απολογία του ενώπιον του αρεοπαγίτη ανακριτή υποστήριξε ότι είχε αναζητήσει τις ουσίες για να αντιμετωπίσει τον πόνο από ορθοπεδική νόσο.
Οσον αφορά στην εφέτη Αθηνών, η Ολομέλεια αποφάσισε την οριστική παύση της από το δικαστικό σώμα για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω μεγάλων καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων που παρουσίαζε στην έκδοση αποφάσεων. Στο παρελθόν για τις καθυστερήσεις αυτές η δικαστής είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά με επίπληξη.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εφέτης τους τελευταίους 15 μήνες επί 63 υποθέσεων που της χρεώθηκαν είχε παραδώσει μόλις τρεις προς δημοσίευση, ενώ οι 53 από αυτές της έχουν ήδη αφαιρεθεί για να ανασυζητηθούν. Ακόμη της καταλογίστηκε ότι δεν πήγαινε καν στο εφετείο, δεν απαντούσε στα τηλέφωνα που τις έκανε ο προϊστάμενός της και δεν εμφανιζόταν καν στο δικαστήριο για να συμμετάσχει ως τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος τυχόν κωλυομένων.