Xαλίφης στη θέση του χαλίφη...


 Ένα αξίωμα εμφανίζει συνθηματολογικά στον πυρήνα της επικοινωνιακής στρατηγικής του το ΠΑΣΟΚ για τη νέα εκλογική αναμέτρηση: όσα... έλεγε η Χαριλάου Τρικούπη πριν από τις εκλογές του Μαΐου ισχύουν και για τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου. Κρατά ως ίσαλο γραμμή το ζήτημα της αξιοπιστίας και της συνέπειας και κινείται με στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ , σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, θέτει όπως και πριν τις προϋποθέσεις συνεργασίας στη βάση ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού, προγραμματικής συμφωνίας διατηρώντας την αίρεση της επιλογής προσώπου για την πρωθυπουργία (το «ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα» διατηρείται στο σκέλος που αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το ποσοστό 40,7% που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές). Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη κρίνει ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δεν επικροτήθηκε η πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά καταδείχτηκε ότι δεν υπήρχε αξιόλογη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη για την επικράτηση στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έχει αρχίσει. Η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει την κυριαρχία στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο.


Έτσι, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη , με σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», απευθύνει… διμέτωπο κάλεσμα στους ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντάς το σαν τη «γνήσια, προοδευτική προγραμματική αντιπολίτευση» που έχει «εναλλακτική θετική πρόταση δομημένη πάνω σε ρεαλιστικούς όρους διακυβέρνησης».

Σ΄αυτό τον καμβά περιγράφουν τις στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , όπως ο Δημήτρης Μάντζος και ο Παναγιώτης Δουδωνής , που εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας. Εχει πολιτικό ενδιαφέρον και αξίζει να επισημανθεί ότι ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε τοποθετήσεις του καλεί «όλους τους προοδευτικούς πολίτες να χτίσουμε μαζί το Κίνημα της Αλήθειας». Είναι εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ως ο φορέας της αξιοπιστίας και της συνέπειας διεκδικεί να κυριαρχήσει στο χώρο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων , του κέντρου και της κεντροαριστεράς, περιθωριοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή ως πρωταγωνιστική αντιπολιτευτική δύναμη που κάποια στιγμή φιλοδοξεί να διεκδικήσει ως κόμμα εξουσίας κυβερνητικό ρόλο.

Η Χαριλάου Τρικούπη ακτινογραφεί τα ποσοστά που έλαβε, καταγράφοντας τις χαμηλές και υψηλές επιδόσεις της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τα στελέχη της τρέχουν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Τα στελέχη του επιδιώκουν πρωτίστως να επανακτήσουν τη στήριξη ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είχαν στηρίξει άλλα ψηφοδέλτια.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου 2023 απαρτίζεται στην πλειονότητά της από στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Το μεγαλύτερο πλήγμα από την ψήφο του κόσμου υπήρξε προς τον κύκλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ήταν συσπειρωμένη γύρω από τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεν εξελέγη, όπως και η στενή συνεργάτης του η πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου. Παράλληλα, έμειναν εκτός βουλής και δεν εξελέγησαν βουλευτές ο πρώην υπουργός και με μακρά κοινοβουλευτική θητεία Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και οι Μιχάλης Καρχιμάκης , Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κ.ά...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr