Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν: Για ποια εγκλήματα κατηγορείται επισήμως ο πρόεδρος της Ρωσίας


 Για εγκλήματα πολέμου κατηγορείται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να βρεθεί σε κάποιο από τα 120 και πλέον μέλη του ΔΠΔ θα συλληφθεί.

Εκτός από τον Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη ανέφερε ότι είχε εκδώσει επίσης ένταλμα κατά της Μαρίας Λβόβα-Μπέλοβα, της προεδρικής επίτροπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, για παρόμοιες κατηγορίες.

Τόσο ο Πούτιν όσο και η Λβόβα-Μπέλοβα κατηγορούνται για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης ανθρώπων, ιδίως παιδιών, και της παράνομης μεταφοράς τους από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επικαλούμενο έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, το BBC ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι μερικά από αυτά τα παιδιά αναγκάστηκαν να πάρουν τη ρωσική υπηκοότητα και τοποθετήθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, λόγω των οποίων κατέληξαν να «παραμείνουν μόνιμα» στη Ρωσία.

Αρχικά είχαν πει ότι επρόκειτο για προσωρινές μεταφορές παιδιών, αλλά ωστόσο δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους. Υπάρχουν 16.221 παιδιά που μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία – Πρώτο ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψης

Το ΔΠΔ επισήμανε ότι για εύλογους λόγους πιστεύει ότι ο Πούτιν φέρει «ατομική ευθύνη για τα εγκλήματα είτε διαπράττοντάς τα άμεσα, από κοινού με άλλους ή μέσω άλλων».

Ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν απέτυχε να ασκήσει τον κατάλληλο έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και που ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του.

Το ένταλμα σύλληψης υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συλλάβουν τον Πούτιν ή τη Λβόβα-Μπέλοβα εάν πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα τους. Το ΔΠΔ, ωστόσο, δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη ή άλλους τρόπους για να επιβάλει τις συλλήψεις.

Στο άκουσμα της είδησης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για μια ιστορική απόφαση.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny