Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο...


 Nέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υποσχέθηκε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποίησε την Δευτέρα (20/2) αιφνιδιαστική επίσκεψη στην χώρα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε για λίγες ώρες... στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν ταξιδεύει στην Ουκρανία ως πρόεδρος, ενώ η επίσκεψή του έρχεται μερικές μέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «θα ανακοινώσω την αποστολή επιπλέον σημαντικών όπλων, κυρίως πυρομαχικών για τα συστήματα πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ αεροπορικής παρακολούθησης».«Ένα χρόνο μετά, το Κίεβο στέκεται. Και η Ουκρανία στέκεται. Η δημοκρατία παραμένει», είπε ο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το CNN ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη στέλνουν όπλα, τανκς και πυρομαχικά στην Ουκρανία με την ελπίδα να αλλάξουν την τροχιά του πολέμου. Με την επίσκεψή του ο Μπάιντεν δείχνει έμπρακτα την υποστήριξή του στον Ζελένσκι. 


«Τζόζεφ Μπάιντεν, καλωσήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας αποτελεί εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης προς όλους τους Ουκρανούς», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο Twitter. «Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν αποτέλεσε μια εξαιρετικά συμβολική κίνηση, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επέτειο του πολέμου. Μιλώντας από το Κίεβο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «ο πόλεμος του Πούτιν αποτυγχάνει.



Ο Πούτιν πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Δεν νομίζω ότι το σκέφτεται αυτή τη στιγμή».

«Έκανε καθαρά λάθος», πρόσθεσε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν, σύμφωνα με το CNN. «Ένα χρόνο αργότερα, τα στοιχεία είναι εδώ σε αυτό το δωμάτιο. Στεκόμαστε εδώ μαζί».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους στο προεδρικό μέγαρο, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι «νόμιζα ότι ήταν κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία απολύτως, για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμο».

«Παράτη διαφωνία που έχουμε στο Κογκρέσο για ορισμένα θέματα, συμφωνούμε για την υποστήριξη στην Ουκρανία», είπε ακόμα. 

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία έγινε υπό άκρα μυστικότητα. Το προεδρικό αεροσκάφος αναχώρησε την Κυριακή και οι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο δεν είχαν τη δυνατότητα να φέρουν τις συσκευές τους μαζί τους.


Ο Μπάιντεν αποφάσισε μόλις την Παρασκευή να πραγματοποιήσει την επίσκεψη μετά από μία σύσκεψη με κορυφαία μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, οι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι προειδοποίησαν τη Ρωσία για την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία πριν από την αναχώρησή του για το Κίεβο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση. 

«Ειδοποιήσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο. Το κάναμε λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του», είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας: «Λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των ανταλλαγών, δεν θα αναφερθώ στον τρόπο που απάντησαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας».