Επιχείρηση «κεντρώος χώρος»...

 
Καθώς βρισκόμαστε «λίγους μήνες» πριν από τις εκλογές, όπως είπε στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το... Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να είναι σταθερά προσανατολισμένο προς τον κεντρώο χώρο, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν στην «Κ» πως εκεί θα κριθεί η μάχη των επόμενων εκλογών. Η χθεσινή «μεταγραφή» του Σπύρου Καρανικόλα, ενός μικρομεσαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που συνοδεύθηκε μάλιστα με συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει ακριβώς αυτή τη στρατηγική στόχευση.... Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ποικιλοτρόπως το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τον χώρο αυτόν, όχι μόνο δεν έχει κοπεί μετά την υπόθεση των υποκλοπών που έβαλε τα δύο κόμματα απέναντι, αλλά εξακολουθεί να είναι ενεργός, οδηγώντας στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. Εμπειροι δε παρατηρητές σημειώνουν πως στον δρόμο προς τις εκλογές μπορεί να υπάρξουν και άλλες «μεταγραφές», καθώς το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται υπό την πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν η σχέση με το ΠΑΣΟΚ να πάει στα άκρα. Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως στην τελευταία κοινοβουλευτική μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα διακριτικό άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, όταν του είπε ο Αλέξης Τσίπρας πως οι μετρήσεις στη Μεγαλόνησο έπεσαν έξω, ο πρωθυπουργός αντέτεινε πως όσον αφορά τον πρώτο (σ.σ. Νίκο Χριστοδουλίδη) επιβεβαιώθηκαν, αλλά έπεσαν έξω μεταξύ δευτέρου και τρίτου. «Προσέξτε μην πάθετε το ίδιο», είπε, «ανεβάζοντας» το ΠΑΣΟΚ. Εμπειρες κομματικές πηγές προσθέτουν πως στόχος της Ν.Δ. δεν είναι να αφαιμάξει στελεχικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά να απευθυνθεί στον κόσμο του τόσο ενόψει των πρώτων εκλογών όσο και των δεύτερων, όπου θα κριθεί η αυτοδυναμία.

Η Βόρεια Ελλάδα
Την ίδια ώρα στην Πειραιώς τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα κατά 95% και μένουν κάποιες λεπτομέρειες για τις οποίες θα αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το τυπικό κλείσιμο των ψηφοδελτίων θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της τελικής ευθείας για τις εκλογές. Το κόμμα πάντως έχει ήδη μπει σε προεκλογική διαδικασία. Εως και σήμερα πάντως έχουν ακυρωθεί όλες οι κομματικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Μανούσου Βολουδάκη, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη εκδήλωση του οργανωτικού που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να γίνει από βδομάδα. Από Δευτέρα συνεχίζονται και οι περιοδείες, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη Μακεδονία και τη Θράκη των 2,6 εκατομμυρίων συνολικά κατοίκων. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός στις 13 Φεβρουαρίου θα βρεθεί για μία ακόμη φορά στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Δήμο Κοζάνης.

Οσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες, στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν σε «ειδικά εκλογικά κοινά» που θεωρούν πως εάν υπάρξει βελτίωση στα ποσοστά του κόμματος η αυτοδυναμία «είναι ακόμη πιο εφικτή», όπως λέει κυβερνητική πηγή. Πρόκειται για τους νέους και τις γυναίκες που όλοι οι ποιοτικοί δείκτες αποτυπώνουν πως αποτελούν δύο κοινά – «βαρόμετρο» για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή