Στο «μικροσκόπιο» και ο Σχοινάς για το Qatargate...


 O Έλληνας επίτροπος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ έχει προβεί σε αρκετές θετικές δηλώσεις υπέρ του Κατάρ τους τελευταίους μήνες.

Τα βέλη ευρωβουλευτών συγκεντρώνουν πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν τοποθετηθεί υπέρ του Κατάρ στο πρόσφατο παρελθόν, με αφορμή την έρευνα των βελγικών αρχών για σκάνδαλο διαφθοράς στην Ε.Ε...

Μεταξύ... αυτών βρίσκεται και ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μάλιστα παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε σήμερα να απαντήσει σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τον Μ. Σχοινά. 


Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος της Κομισιόν έχει προβεί σε αρκετές θετικές αναρτήσεις στο Twitter υπέρ του Κατάρ τους τελευταίους μήνες: ενδεικτικά, σε ένα tweet του, επαίνεσε το Κατάρ για τη «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο Μ. Σχοινάς συμμετείχε –σε ανώτερο επίπεδο– στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση της βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον περασμένο Απρίλιο.

Πάντως, εκπρόσωπος της Κομισιόν υπερασπίστηκε τον Μ. Σχοινά για την παρουσία του στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ στο Κατάρ. «Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ILO.