Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σερβία: Δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας


 Η Σερβία θα διατηρήσει την στάση της και δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί στο άμεσο μέλλον η πολιτική αυτή. «Θα διατηρήσουμε την θέση μας στο θέμα των κυρώσεων μέχρι να διαπιστωθεί ότι η ζημιά που θα προκληθεί στην Σερβία θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι σήμερα, οπότε θα πρέπει να αποδεχθούμε μία διαφορετική πραγματικότητα» ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συσταθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, να λάβει μια νέα απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το επίσημο Βελιγράδι αν και καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Τηρούμε την στάση αυτή όχι μόνο επειδή επωφελούμαστε από την τιμή του φυσικού αερίου ή επειδή η Ρωσία θα μας στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για το ζήτημα του Κοσόβου), το κάνουμε και επειδή σεβόμαστε το διεθνές δημόσιο δίκαιο και σεβόμαστε τον εαυτό μας» υπογράμμισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του Κοσόβου και συγκεκριμένα στην νέα γαλλογερμανική πρόταση για την οριστική επίλυση του ζητήματος η οποία δεν έχει ακόμη λάβει επίσημο χαρακτήρα.

«Η ουσία της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας είναι να επιτρέψει η Σερβία την ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών και να λάβει ως αντάλλαγμα την ταχεία ένταξη στην ΕΕ και πιθανόν κάποια σημαντικά οικονομικά οφέλη» ανέφερε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας απέρριψε την πρόταση αυτή τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας.

Το θέμα της ενέργειας επίσης αποτέλεσε αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την κατασκευή αγωγού πετρελαίου προς την Ουγγαρία που θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια ενώ ανέφερε ότι εξετάζονται και οι δυνατότητες για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω Βόρειας Μακεδονίας προς το Δυρράχιο της Αλβανίας ώστε να μην εξαρτάται η Σερβία για την προμήθεια αργού πετρελαίου μόνο από τον κροατικό αγωγό JANAF.

Για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή προμήθειας ενώ εξέφρασε και το ενδιαφέρον της Σερβίας για την διασύνδεση με την Ελλάδα μέσω αγωγού αερίου που θα διασχίζει την Βόρεια Μακεδονία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.