Οι πολίτες και... ο ΣΥΡΙΖΑ φταίνε...


 Τζάμπα είναι οι διαβεβαιώσεις και για άλλη μία φορά δόθηκαν μπόλικες χθες στην πρώτη μετά τρία χρόνια κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού... Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι διαβεβαιώσεις εξάλλου είναι για να διαψεύδονται -μετά φροντίζει ο χρόνος να ξεχαστούν-, όπως, για παράδειγμα, η πλήρους βεβαιότητας ανακοίνωση του πρωθυπουργού πριν από τρία ολόκληρα χρόνια ότι το έργο θα είναι ολοκληρωμένο Απρίλιο του 2023. Για τις καθυστερήσεις, ευθύνες αποδόθηκαν στους συνήθεις υπόπτους: στις προσφυγές των πολιτών και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από ολοκληρωμένο Μετρό «τέλη του 2023» (;) δόθηκαν διαβεβαιώσεις και για άλλα δύο μουσεία ύστερα από… μια πενταετία. Τα καυτά ερωτήματα που διαμορφώνουν ήδη μια πραγματικότητα τελείως διαφορετική έμειναν αιωρούμενα και αναπάντητα, κατά το κοινώς λεγόμενο, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε χθες στα νέα γραφεία της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη και στο νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας των συρμών, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη και του προέδρου της «Αττικό Μετρό», Νίκου Ταχιάου, είχε μπόλικα… σφυρίγματα, των συρμών που κινήθηκαν χάριν των τηλεοπτικών πλάνων.

Η μοναδική ολοκληρωμένη απάντηση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα αφορούσε την επανατοποθέτηση των αποσπασμένων αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, η μελέτη θα υποβληθεί στο ΚΑΣ τον Νοέμβριο του 2022 και η επανατοποθέτησή τους θα ξεκινήσει το α’ τρίμηνο του 2023.

Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με την τελευταία μας αποκάλυψη του εγγράφου διά του οποίου ο ανάδοχος προειδοποιεί ότι βρίσκονται στο αέρα 212 (!) μελέτες (5.9.2022, «Μετρό Θεσσαλονίκης: νέος «εκτροχιασμός» στο χρονοδιάγραμμα»), ενώπιον της αδυναμίας να δώσει απάντηση ο ίδιος ο κ. Καραμανλής παρότρυνε τον παρακαθήμενο υφυπουργό του Γιώργο Καραγιάννη να δώσει «μια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση». Η οποία περιλάμβανε φυσικά επιβεβαίωση και πολιτική δικαιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «με το δημοσίευμα πράγματι δημιουργήθηκαν κάποιες εντυπώσεις. Αλλά πρέπει να βάλουμε το πλαίσιο. Από την αρχή του έργου (σημ.: το 2006) έχουν εγκριθεί 25.000 μελέτες, από το 2019 εγκρίθηκαν 1.800. Οταν αναλάβαμε βρήκαμε 650 μελέτες εκκρεμείς και 1.800 για τις οποίες δεν είχαν δοθεί εντολές. Δεν είδα ποτέ να αναφέρετε αυτά τα νούμερα για να καταλάβετε πόσο πίσω ήταν το Μετρό. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι δουλειά του αναδόχου είναι να διεκδικεί και δουλειά του ελληνικού Δημοσίου να απορρίπτει τα αιτήματά του. Αυτοί είναι δύο ξεκάθαροι όροι. Το έργο προχωράει, οι δύο υπουργοί σάς διαβεβαίωσαν ότι τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το Μετρό. Η «Α.Μ.» εγκρίνει μελέτες, προχωρά όλη η διαδικασία όπως πρέπει, άρα στο τέλος του 2023 θα έχουμε ολοκληρωμένο Μετρό και με τους σταθμούς και με τα αρχαιολογικά και σε ό,τι αφορά την εμπορική και συνολική λειτουργία του έργου».

Κι έτσι μείναμε με τις διαβεβαιώσεις, αν και υπάρχει ένα οχληρό ζήτημα σχετικά με τις αποζημιώσεις που δίνονται στην ανάδοχο κοινοπραξία, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απορρίπτει τα αιτήματά της, χωρίς να έχει προσφύγει τουλάχιστον στη διαιτησία. Το ερώτημα ποιο το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί μέσα στην τριετία λόγω των καθυστερήσεων παρέμεινε αναπάντητο.

Ο κ. Καραμανλής αρκέστηκε να επαναλάβει: «Ξέρετε πότε δόθηκε η μεγαλύτερη αποζημίωση; Το 2017, όταν δόθηκαν 220 εκατομμύρια. Ας σταματήσει τώρα αυτό το γαϊτανάκι. Κι αν υπάρχουν αποζημιώσεις, είναι γιατί στη Βενιζέλου δεν γινόταν τίποτα». Μόνο που οι αποζημιώσεις δόθηκαν το 2017 για να ξεκινήσει το έργο που ήταν σταματημένο για 1,5 χρόνο και ο προηγούμενος ανάδοχος του έργου ζητούσε 1,1 δισ. ευρώ για να ξεκινήσει, λόγω των καθυστερήσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως τόνισε μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ψέματα ότι το Μετρό θα είναι έτοιμο το 2020, καθώς δεν υπήρχαν ούτε ράγες ούτε συρμοί (σ.σ.: μόνο που τότε ο ανάδοχος θα πλήρωνε γενναίες ρήτρες στο Δημόσιο).

Η απόπειρα δικαιολόγησης της πολιτικής απόφασης για την καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου επαναλήφθηκε με τη γνωστή ρητορική ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει καμία μελέτη» (Καραμανλής) ή ότι «αυτό που παρουσιάστηκε ως μελέτη ήταν ανυπόγραφα σχέδια και κανείς δεν μπορούσε να βεβαιώσει ότι το έργο μπορούσε να κατασκευαστεί, η εφικτότητα δηλαδή δεν ήταν εξασφαλισμένη και κυρίως η ασφάλεια των αρχαιοτήτων και εργαζομένων. Αυτά τα κριτήρια έπαιξαν τεράστιο ρόλο» (Μενδώνη).

Για τον κ. Καραμανλή, επιπλέον, η απόσπαση και επανατοποθέτηση συνιστούν «εργασίες ανάδειξης (!) των αρχαιοτήτων». Ρωτήσαμε την κ. Μενδώνη αν θεωρεί ανάδειξη τον τεμαχισμό σε lego και προτίμησε να επικαλεστεί την απόφαση του ΣτΕ του 2021 και ότι «η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου λειτούργησαν με πρωτότυπο και πρωτοποριακό τρόπο σε συνεργασία με τους μελετητές και με τον υπεύθυνο μελετητή».

Από όσα ειπώθηκαν, ας κρατήσουμε επίσης ότι:

1) Στη βασική γραμμή οι κατασκευαστικές εργασίες είναι στο 87%, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 18 συρμών, επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για προμήθεια άλλων 15 συρμών για την επέκταση στην Καλαμαριά.

2) Η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου μαζί με την απόσπαση και επανατοποθέτηση θα κοστίσει συνολικά 29,6 εκατομμύρια (οι αποζημιώσεις δεν καταμετρήθηκαν).

3) Με 315.000 επιβάτες (επιβιβάσεις) την ημέρα το έργο θεωρείται βιώσιμο.

4) Θα δημιουργηθούν δύο μουσεία για μέρος των 300.000 αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα πρώτο (5.000 τ.μ.) στο σταυροδρόμι των γραμμών (crossover), στο ύψος της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, όπου θα εκτεθούν τμήματα του decumanus maximus από την Αγίας Σοφίας, μήκους 77 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να λειτουργήσει. Το δεύτερο θα στεγαστεί στο κτίριο Α3 του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Αγνωστος ο χρόνος λειτουργίας του...

Aπόστολος Λυκεσάς

Η Εφημερίδα των Συντακτών