Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για Βρετανία: Τα νέα μέτρα ίσως αυξήσουν την ανισότητα


 Τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετεί η Βρετανία πιθανότατα θα αυξήσουν την κοινωνική ανισότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής πιο στοχευμένης υποστήριξης σε οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

«Παρακολουθούμε στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργαζόμαστε με τις αρχές», τόνισε ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την πτώση της βρετανικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω ανησυχιών της αγοράς....

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην πρώτη αντίδρασή του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ κατανοεί ότι το «μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο» της Βρετανίας είχε σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και να τονώσουν την ανάπτυξη μέσω φορολογικών περικοπών και μέτρων προστασίας, αλλά τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να βάλουν τη δημοσιονομική πολιτική σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική, πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός της 23ης Νοεμβρίου του Κwasi Kwarteng, θα παρέχει μια «πρώιμη ευκαιρία στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσει τρόπους παροχής υποστήριξης πιο στοχευμένης και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα, ειδικά εκείνα που ωφελούν τους υψηλού εισοδήματος», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στερλίνα έφτασε να υποχωρεί έως και 5% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, κορυφώνοντας έτσι την «βουτιά» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις εξαγγελίες του νέου Βρετανού ΥΠΟΙΚ, πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός «μίνι προϋπολογισμού», δηλαδή σε ένα πακέτο φοροαπαλλαγών ύψους 161 δισ. στερλινών, κάτι για το οποίο οι αγορές προεξοφλούν πως θα διογκώσει το βρετανικό κρατικό χρέος. Την Τρίτη, το νόμισμα σταθεροποιήθηκε σε μια ισοτιμία 1,08% έναντι του δολαρίου.

Ταυτόχρονα, το κόστος του βρετανικού χρέους «σκαρφάλωσε» σε νέα ύψη, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινούνται πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2010. Την Τρίτη η απόδοση «επιμένει» σε υψηλές πτήσεις, περί τα 4,15, αν και με μικρή αποκλιμάκωση από χθες. Αξίζει να αναφερθεί πως η ετήσια άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου «αγγίζει» το 332,88%.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.