Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

DW: Ποιος επωφελείται από το τέλος φυσικού αερίου στους Γερμανούς καταναλωτές;


 Στο πρόσθετο τέλος που θα κληθούν να πληρώσουν από τις αρχές Οκτωβρίου οι Γερμανοί καταναλωτές επικεντρώνεται δημοσίευμα της Deutsche Welle, καθώς ήδη έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται τριβές αλλά και νομικά προβλήματα, πριν καλά-καλά αρχίσει να εφαρμόζεται.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, το μέτρο που έχει ως κύριο στόχο την στήριξη κυρίως των ενεργειακών εταιρειών-εισαγωγέων φυσικού αερίου έχει συναντήσει την κριτική από μέλη της αντιπολίτευσης, κοινωνικούς φορείς και ενώσεις καταναλωτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφανή -ακόμη τουλάχιστον- κριτήρια ως προς το ποιες ακριβώς εταιρείες ενέργειας δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για να επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση μέσω του νέου τέλους....

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ -στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα ζητήματα αυτά- δήλωσε πρόθυμος να επανεξετάσει τα κριτήρια χορήγησης του σημαντικού αυτού κρατικού βοηθήματος, κυρίως τους όρους εκείνους που προβλέπουν κίνδυνο χρεοκοπίας μιας εταιρείας για την υπαγωγή της σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης από το «βαρύ χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουν οι Γερμανοί καταναλωτές.

Επανεξέταση προς αποφυγή μιας άνισης κατανομής βαρών

To θέμα τέθηκε και στην κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του καγκελαρίου Στέφεν Χεμπεστράιτ να επιβεβαιώνει ότι και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θεωρεί «δικαιολογημένη» την επανεξέταση των όρων, βάσει των οποίων ενεργειακοί φορείς μπορούν να κάνουν χρήση της ενίσχυσης. Χαρακτήρισε μάλιστα τη νομική διαδικασία διακρίβωσης των πραγματικών δικαιούχων «δύσκολη», υποστηρίζοντας ωστόσο το νέο τέλος ως αναγκαίο μέτρο «για την επιδίωξη συγκεκριμένου σκοπού».

Σύμφωνα επίσης με την συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν δεν είναι δυνατόν εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή «ζήτημα επιβίωσης» να υπαχθούν στο καθεστώς κρατικής στήριξης σε βάρος άλλων που όντως έχουν ανάγκη αλλά κυρίως σε βάρος των καταναλωτών που θα δουν σύντομα τους λογαριασμούς φυσικού αερίου να ανεβαίνουν στα ύψη.

Το ζητούμενο με άλλα λόγια είναι η νέα πρόσθετη επιβάρυνση προς τους καταναλωτές να μην οδηγήσει σε μια άνιση κατανομή των βαρών, με ενεργειακές εταιρείες που δεν χρήζουν βοήθειας να περνούν ουσιαστικά στην αντίπερα όχθη, τη δημιουργία υπερκερδών.

Πηγή: Deutsche Welle

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.