Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας ενέκρινε τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


 Τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Τσεχίας ενέκριναν τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, τη σημαντικότερη διεύρυνση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εδώ και χρόνια.

Η τσεχική κάτω Βουλή ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την εισδοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO σε ολονύχτια συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα. Η τσεχική Γερουσία την είχε εγκρίνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα....

Το τελευταίο βήμα είναι να υπογράψει την επικύρωση ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν. Ο 77χρονος πρόεδρος υποστηρίζει τα σχέδια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Για δεκαετίες η Φινλανδία και η Σουηδία αρνούνταν να επιδιώξουν μια εισδοχή στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τους πολιτικούς υπολογισμούς τους, καθώς μεγάλες πλειοψηφίες και στις δύο χώρες θεώρησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά τους.

Για να επικυρωθεί η εισδοχή των δύο χωρών στο NATO θα πρέπει και τα 30 σημερινά κράτη μέλη του να την εγκρίνουν. Μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, πάνω από είκοσι χώρες έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.