Ψόφιος κοριός… ο Μητσοτάκης

 
Το σκάνδαλο των υποκλοπών γκρεμίζει το επιτελικό παρακράτος, ενώ ο Κυριάκος θυσιάζει «συγγενείς και φίλους» προσπαθώντας να διασωθεί. Ντόμινο εξελίξεων μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος

Την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων σηματοδοτούν οι δύο παραιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Παρασκευή στη σκιά του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Βαρύτατα εκτεθειμένος προσωπικά ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων, χωρίς να μπορεί πλέον να αποφύγει, όπως φαίνεται, το πικρόν ποτήριον των πρόωρων εκλογών, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις περί «εξάντλησης της τετραετίας».

Στην προσπάθειά του να διασωθεί ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης θυσίασε τον στενότερο συνεργάτη -και ανιψιό- του, Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως και τον διοικητή της ΕΥΠ, Παν. Κοντολέοντα, αλλά από την πρώτη στιγμή κιόλας αυτό δείχνει να έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Οι αγωνιώδεις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για να τον «απεμπλέξουν» από την υπόθεση όχι μόνο έπεσαν στο κενό, αλλά ενίσχυσαν και τα ερωτήματα για την προσωπική στάση του πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό, κατʼ αρχάς, ότι από νωρίς την Παρασκευή διοχετευόταν μια ποικιλία λόγων -ακόμα και αντιφατικών μεταξύ τους- για την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, η οποία ημιεπισήμως αποδόθηκε τελικά στην «τοξικότητα που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου». Αυτή η σύγχυση είναι δηλωτική και του πανικού της κυβερνητικής ηγεσίας μπροστά στην αδυναμία διαχείρισης της όλης κατάστασης και στην απώλεια ελέγχου. Κι ενώ σε ο,τι αφορά τον κ. Δημητριάδη επικράτησε αυτή η θολούρα, ο διοικητής της ΕΥΠ παραδόθηκε στην πυρά με την αιτιολογία περί «λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» αναφορικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.

Καθώς, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε εναγώνια προσπάθεια να πείσει ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε πλήρη άγνοια και δεν ενημερώθηκε σχετικά -εξ ου και η αποπομπή του Π. Κοντολέοντος-, το ερώτημα που γεννάται αυτομάτως αφορά τον θεσμικό ρόλο του ως πρωθυπουργός. Με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε μετά τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου και την εποπτεία της είχε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

https://www.newsbreak.gr/politiki/365188/psofios-korios-o-mitsotakis/