Με συμπεριφορά προτεκτοράτου...

 
Μια εβδομάδα πριν μάθαμε από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχει σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Χθες μάθαμε από τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς -στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε μετά τη σύνοδο κορυφής- ότι Ελλάδα και Γερμανία συμφώνησαν να στείλουμε τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου στην... Ουκρανία και η Γερμανία να μας στείλει δικά της προς αντικατάστασή τους.

Οσα είπε ο Γερμανός καγκελάριος δεν είχε το θάρρος να τα πει -στη δική του συνέντευξη Τύπου- ο Ελληνας πρωθυπουργός. Υποχρεώθηκε όμως λίγες ώρες αργότερα να τα επιβεβαιώσει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς καμία συζήτηση στο εσωτερικό, χωρίς ενημέρωση των κομμάτων και ακόμη χειρότερα χωρίς ενημέρωση των πολιτών που έκπληκτοι μαθαίνουν από ξένους ηγέτες αυτά που έπρεπε να μαθαίνουν από την κυβέρνησή τους.

Πρόκειται για καταστάσεις που αντιστοιχούν μόνο σε χώρες-προτεκτοράτα. Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης εξάντλησε την ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους για να προβάλει τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε -όπως είπε- ώστε να αποδείξει στον Ολαφ Σολτς την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και να τον πείσει να μην κρατάει η Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων.

Είναι αυτός που τον Μάρτιο ισχυριζόταν πως ήταν ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη ενέργεια να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία. Γιατί αν δεν το κάνουμε «με ποια ηθική υπόσταση και ανάστημα θα ζητούσαμε εμείς ανάλογη βοήθεια αν βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση; Επρεπε να συνταχθούμε γρήγορα και χωρίς αστερίσκους», είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Συνταχθήκαμε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Βερολίνο, μόλις προχθές, να κλείσει τα μάτια στις προκλήσεις της Τουρκίας που αμφισβητεί την κυριαρχία μας στα νησιά και να μας ζητήσει να «τα βρούμε μαζί της». Αυτό κάτι θα έπρεπε να σημαίνει για την κυβέρνηση και ο επικεφαλής της να είχε βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα.

Από τα γεγονότα, όμως, αποδεικνύεται το αντίθετο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Συμπεριφέρεται με απερίγραπτη δουλοπρέπεια απέναντι στους ισχυρούς «συμμάχους» και εκθέτει τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους χωρίς να υπολογίζει ότι τη δουλοπρέπεια πολλοί αγάπησαν, τον δουλοπρεπή κανένας...

efsyn.gr