Τα 600 δισ. των G7 για να αποσπάσουν τις αναδυόμενες από την αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας


Σε μία περίοδο που το διεθνές ενδιαφέρον περιστρέφεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι χωρίς σημασία που το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο που εξήγγειλαν οι G7 κατά την σύνοδο τους αφορά στις, λεγόμενες, αναδυόμενες αγορές, οι οποίες γίνονται ολοένα το επίκεντρο της προσοχής των μεγάλων δυνάμεων από κάθε «στρατόπεδο».

Με μια πρόταση 600 δισ. δολαρίων για δημιουργία υποδομών σε Ασία και Αφρική οι 7 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, δεν κρύβουν πως επιχειρούν να ανταγωνιστούν την ραγδαία διείσδυση της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να δαπανήσουν συνολικά 200 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω ενός συνδυασμού ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ενώ 300 δισ. ευρώ έχει ήδη εξαγγείλει η ΕΕ, με τις υπόλοιπες συνεισφορές να προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη.

Αν και στο περιθώριο της συνάντησης, ο Τζο Μπάιντεν δεν ανέφερε ποτέ την λέξη «Κίνα», ο στόχος των δηλώσεων του ήταν σαφής, κάνοντας λόγο για θρίαμβο των δημοκρατιών έναντι των απολυταρχιών, μια επισήμανση που αφορά στην Κίνα, αλλά, φυσικά, και στην Ρωσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της είπε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί μια «θετική ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν μια επιλογή».

Οι δυτικές δυνάμεις δεν κρατούν μυστικό πως το σχέδιο σε μεγάλο βαθμό προορίζεται να ανταγωνιστεί την κινεζική «Πρωτοβουλία Belt and Road», η οποία προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς με τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ειδικά στην Ασία και την Αφρική, προσφέροντας χρηματοδότηση για έργα μεγάλης κλίμακας όπως δρόμοι, σιδηρόδρομοι και λιμάνια.

Μάλιστα, το αμερικανικό Vox επικαλείται πηγές οι οποίες υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά, στο κείμενο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αμέσως μετά από εκείνη των G7, θα υπάρχει ρητή αναφορά στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η πληροφορία που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, πως οι G7 σχεδιάζουν να δαπανήσουν 5 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες, με τις ΗΠΑ να δεσμεύονται για τα μισά από αυτά.

Η κίνηση αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters, γίνεται σε μια προσπάθεια των G7 να «συσπειρώσουν» τις αναδυόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσκαλώντας μάλιστα στην σύνοδο πέντε εξ αυτών, δηλαδή τις Ινδία, Αργεντινή, Ινδονησία, Σενεγάλη και Νότια Κορέα.

Έργο που δεν είναι καθόλου εύκολο: Αρκετές αναδυόμενες οικονομίες, θεωρούν ότι η δυτική στάση σχετικά με την Ουκρανία εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς και ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων στους πληθυσμούς τους.

Κάποιες εξ αυτών επιρρίπτουν την ευθύνη για τις ελλείψεις στις δυτικές κυρώσεις κι όχι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.