Η βαριοπούλα του νεοφιλελευθερισμού...


 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έβαλε το δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», είναι αυτός που πριν λίγα χρόνια είχε απολύσει τους βιβλιοθηκονόμους από τα πανεπιστήμια. Ο... Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που το 2013 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανήγγειλε την απόλυση 1.349 εργαζομένων από τα οκτώ μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και μεταξύ άλλων είχε θέσει σε διαθεσιμότητα 94 βιβλιοθηκονόμους (50 από το ΕΚΠΑ, 23 από το ΑΠΘ, 8 από το ΕΜΠ, 4 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, 5 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και 4 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Η Νίκη Κεραμέως, που τώρα μας λέει πως «εκεί όπου υπήρχε κατάληψη για 34 χρόνια, πλέον χτίζεται βιβλιοθήκη», είναι αυτή που επί υπουργίας της δεκάδες δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν μείνει χωρίς Εφορευτικό Συμβούλιο και δίχως εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Γιατί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεκάδες είναι πια οι δημόσιες βιβλιοθήκες που δεν μπορούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Πολλές είναι δε οι δημόσιες βιβλιοθήκες που αντιμετωπίζουν αγωγές έξωσης, γιατί αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο.

Για εμπλουτισμό με νέα βιβλία από αγορές, φυσικά, δεν το συζητάμε, γιατί από μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές φανφάρες καλά τα πάνε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του αλλά επί της ουσίας από όπου κι αν τους πιάσεις λερωμένη την έχουν τη φωλιά τους. Γιατί δεν μπορεί να κόπτονται ξαφνικά για τις βιβλιοθήκες, είτε δημόσιες είτε πανεπιστημιακές, ενώ έχουν χρεωθεί απολύσεις και έχουν μεθοδεύσει την διάλυσή τους. Δεν μπορεί να έχουν διαλύσει αυτοί το σύστημα με τη βαριοπούλα του νεοφιλελευθερισμού και τώρα να το παίζουν υπέρμαχοι ενός συστήματος που οι ίδιοι έχουν υπονομεύσει. Για να ξέρουμε τι λέμε και τι κάνουμε...


Πέτρος Κατσάκος


Η ΑΥΓΗ