Αέριο: Επενδύσεις έως 600 εκατ. δολάρια για τις έρευνες – «Παράθυρο» για πρώτη παραγωγή το 2026


 Σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα έως 600 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «μεταφράζεται» η υλοποίηση του οδικού χάρτη των ερευνών για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα έξι μπλοκ, τον οποίο ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Έτσι, η υλοποίηση των ερευνητικών σταδίων που περιλαμβάνονται σε αυτό τον οδικό χάρτη θα αφήσει ένα πρώτο θετικό αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία – αποτύπωμα που, όπως είναι φυσικό, θα εκτιναχθεί στην περίπτωση που κάποιες έρευνες εντοπίσουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες καυσίμου, δίνοντας τη σκυτάλη στην εξόρυξή τους....

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου του upstream, το παραπάνω ποσό προκύπτει αν στα έξι μπλοκ πραγματοποιηθεί μία τουλάχιστον ερευνητική γεώτρηση, σε υποψήφιο «στόχο» που θα καταδείξουν οι σεισμικές έρευνες. Μάλιστα, αν σε κάποια από τις έξι παραχωρήσεις η ερευνητική γεώτρηση καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα «μπει τρυπάνι» και σε άλλα σημεία του ίδιου μπλοκ. Μία προοπτική που αντισταθμίζει το ενδεχόμενο σε κάποια άλλα παραχώρηση τα σεισμικά δεδομένα να μην δώσουν τελικά θετικά αποτελέσματα και, κατά συνέπεια, να μην πραγματοποιηθεί καμία ερευνητική γεώτρηση.

Τα κόστη

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αφορούσαν πέντε θαλάσσια μπλοκ, στο Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και ένα χερσαίο «οικόπεδο» στην Ήπειρο. Με βάση τα ίδια στελέχη, το κόστος για την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων (2D ή 3D), σε όσες παραχωρήσεις δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί, κινείται στα 8-15 εκατ. δολάρια. Αισθητά μεγαλύτερη είναι η επένδυση για την ερευνητική γεώτρηση, η οποία στο χερσαίο μπλοκ στην Ήπειρο εκτιμάται στα 20-40 εκατ. δολάρια.

Στην περίπτωση των θαλάσσιων μπλοκ του Ιονίου, το «τρυπάνι» σε κάποιον υποψήφιο στόχο σε κάθε ένα από αυτά, ώστε αν δοθεί τελεσίδικη απάντηση αν σε αυτόν υπάρχει φυσικό αέριο, θα κοστίσει γύρω στα 75 εκατ. δολάρια. Διπλάσιο εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος κάθε ερευνητικής γεώτρησης στο δύο «οικόπεδα» της Κρήτης, λόγω του πολύ μεγάλου βάθους της θάλασσας στην περιοχή. Επομένως, η επένδυση για να «μπει τρυπάνι» στα δύο οικόπεδα θα ανέλθει στα 150 εκατ. δολάρια.

insider.gr