Γιατί ο ευρωπαϊκός Βορράς θέλει να πάει πίσω η κουβέντα για πλεονάσματα & χρέος

 
Η κυβέρνηση εισήλθε και στη Σύνοδο Κορυφής με τη θέση για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναφορικά με τη στήριξη των οικονομιών των κρατών - μελών από τη νέα αυτή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος αλλά και η γενικότερη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προϋπήρχε. Ζητώντας αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν όχι μόνο το νομικό περιθώριο για μέτρα στήριξης (πχ νέα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων), αλλά και τα δημοσιονομικά μέσα.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη το επόμενο μεγάλο χρονικό ορόσημο έχει οριστεί στο δημοσιονομικό πεδίο για τα μέσα Μαΐου. Με αρχή την ανακοίνωση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την τελική της εισήγηση για την παράταση ή όχι της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2023 (ενεργοποιήθηκε το 2020 και επιτρέπει στοχευμένα μέτρα στήριξης και για το 2022 αλλά με επιστροφή σε κανόνες από τον επόμενο χρόνο)....

Προφανώς, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η εν λόγω παράταση (σ.σ. που όσο περνάει ο χρόνος με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία να συνεχίζονται θεωρείται σχεδόν δεδομένη, έστω και σε μία μορφή) βοηθά όλα τα κράτη της ΕΕ, και την Ελλάδα. Και τούτο καθώς ο στόχος επιστροφής σε πλεονάσματα αίρεται στα «χαρτιά».

Ωστόσο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, για κράτη όπως η Ελλάδα με ιδιαίτερα υψηλό χρέος, αυτό που επίσης πρέπει να φανεί – έστω και σε μία πρώτη μορφή - είναι ποια θα είναι η πρόταση/πρόθεση των κρατών, και ειδικά του ευρωπαϊκού Βορρά. Γιατί τα εν λόγω κράτη από καιρό δείχνουν τις «αντιστάσεις» που έχουν για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή για το πώς θα αποτιμάται το χρέος και πως η ανάγκη για συγκεκριμένο ρυθμό μείωσής του θα οδηγεί σε υποχρέωση διατήρησης υψηλών πλεονασμάτων μετά το 2023.

Ο κίνδυνος η αναβολή να δυσκολέψει το… μέλλον

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι λόγω μιας παράτασης της «ρήτρας», να παραταθεί παράλληλα και αυτή η μεγάλη πολιτική συζήτηση. Η οποία θεωρητικά θα έπρεπε να λήξει φέτος το φθινόπωρο.

Τούτο, εξηγούν, ελλοχεύει κινδύνους. Καθώς, την ώρα της αναταραχής και του πολέμου είναι πιο πιθανόν να έχει αποτέλεσμα μία πολιτική πίεση στα κράτη του «Βορά», ώστε να αποδεχτούν πιο ευνοϊκές για το «Νότο» λύσεις...