Πέφτουν κυρώσεις...

 
Πακέτο κυρώσεων, που δεν αφορούν πάντως τον ίδιο τον Πούτιν, αποφάσισαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της Ε.Ε.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν σε 27 Ρώσους και οντότητες, καθώς και σε τράπεζες, στον αμυντικό τομέα και στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Επίσης, όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Σε αυτές τις κυρώσεις θα συμμετάσχει και η Νορβηγία, παρότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος πέντε τραπεζών: Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Κυρώσεις ανακοινώθηκαν και για τρία πρόσωπα με τεράστια περιουσία: τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ. «Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παγώσουν και θα απαγορευτεί στα εν λόγω άτομα να ταξιδεύουν εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον.

Όλες οι πλευρές πάντως κατέστησαν σαφές ότι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Όλα ανοιχτά για το Ντονμπάς

Ο Πούτιν με νέες δηλώσεις του έλυσε το «μυστήριο» της ημέρας για το τι σημαίνει πρακτικά η αναγνώριση των δύο αποσχισθείσων περιοχών σχετικά με τα σύνορα, αφού προηγουμένως πήρε και το τυπικό «πράσινο φως» απ' την Άνω Βουλή για αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές πως η Ρωσία θα υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των δύο λαϊκών δημοκρατιών. «Αναγνωρίσαμε τα κράτη», είπε. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του συντάγματος, όπου γράφεται ότι [τα σύνορά τους] είναι τα εδάφη την εποχή που οι δύο περιοχές ήταν μέρος της Ουκρανίας.

Πάντως, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς ανέφερε: «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι» δήλωσε πάντως στους δημοσιογράφους. Σημείωσε, δε, είπε πως «είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς, αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται».

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.