Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Εκτίναξη 30% στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ...

 
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα εκρηκτική άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαταράξει τις εισροές φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο. 

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), καταγράφει στο...

άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης άνοδο 30% στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).

Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι ευρωπαϊκές εξαγγελίες πως οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα είναι αυστηρότερες, από κάθε άλλη φορά δημιουργούν σοβαρή ανησυχία στους επενδυτές.

Να σημειωθεί πως η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει.

Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να σταματήσει εντελώς τις αποστολές αερίου στην Ευρώπη (περίπου 180 bcm τον χρόνο), πιθανότατα ως αντίποινα στις κυρώσεις ή στην ακύρωση του Nord Stream 2, τότε θα προκληθεί μια πολύ πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναγκαστούν να δώσουν εντολή σε ενεργοβόρες βιομηχανίες –π.χ. χαλυβουργίες ή αυτοκινητοβιομηχανίες- να μειώσουν την παραγωγή τους για να προστατευτούν τα νοικοκυριά όσες εβδομάδες ακόμα διαρκεί ο χειμώνας.

Σε κάθε περίπτωση, μια διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο θα σημαίνει πως οι ενεργειακοί πάροχοι της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν από άλλες πηγές φυσικό αέριο για να περάσουν την χειμερινή περίοδο...

cnn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.