Επιτέλους! Παίζουν τα κομμένα ρεπορτάζ στην ΕΡΤ...

 
Ένα βήμα πίσω φαίνεται να πηγαίνει η διοίκηση της ΕΡΤ στην επιχείρηση ασφυκτικού ελέγχου και λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση, καθώς μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις για τη λογοκρισία δύο πολυσυζητημένων ρεπορτάζ τελικά θα προβληθούν. «Ο... κύκλος της βίας» για την αστυνομική αυθαιρεσία και «Ποιός φυλάει τους φύλακες» για τη λογοκρισία στα social media, στο οποίο συμμετέχει και το TPP, θα προβληθούν αύριο το βράδυ στην ΕΡΤ1.

Ως μια μικρή νίκη του κόσμου μπορεί να θεωρηθεί η προγραμματισμένη προβολή δύο εκπομπών των «Ειδικών Αποστολών» της ΕΡΤ1 οι οποίες πριν λίγο καιρό είχαν λογοκριθεί χωρίς καμία εξήγηση. Η δημοσιογράφος...

, Μάχη Νικολάρα, είχε καταγγείλει περίπου πριν ένα μήνα το κόψιμο ρεπορτάζ της για τα social media χωρίς καμία εξήγηση αλλά και άλλων ρεπορτάζ. Το ζήτημα, μάλιστα, είχε φτάσει και στη βουλή μέσω ερώτησης που είχαν καταθέσει 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε σχετικό διαδικτυακό ψήφισμα όπου εκατοντάδες πολίτες ζητούσαν να παιχτούν τα «λογοκριμένα της ΕΡΤ».

Όπως είχε καταγγείλει τότε η δημοσιογράφος «έπεσε τέτοιος πανικός να μην παίξει αυτό το θέμα για τη λογοκρισία στα social media που παραγγέλθηκε άρον άρον και εκτελέστηκε άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το “ενοχλητικό” και να μην ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά η προβολή της εκπομπής λόγω… κομμένου ρεπορτάζ. Στα κόκκινα ο μηχανισμός με την αλλαγή του προγραμματισμού στη σύνθεση του επεισοδίου. Τρείς Γενικοί Διευθυντές και όλοι οι αποκάτω σε αναμμένα κάρβουνα την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα για να προλάβει να είναι έτοιμο το επεισόδιο στην ώρα του».

Τελικά, όπως ενημερώνει η Μ. Νικολάρα, αύριο Δευτέρα, στις 23.00, στην ΕΡΤ1, στις Ειδικές Αποστολές, θα προβληθούν δυο από τα επίμαχα ρεπορτάζ. «Ο κύκλος της βίας» του Γιάννη Σουλιώτη για την αστυνομική αυθαιρεσία και το δικό της, «Ποιός φυλάει τους φύλακες» για τη λογοκρισία στα social media.

Στο ρεπορτάζ για τα social media συμμετέχει και το TPP με τον Κωνσταντίνου Πουλή. Ακόμα, μιλά η φωτορεπόρτερ της Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη, για τον αποκλεισμό φωτογραφιών, ειδήσεων και σχολίων σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την απεργία πείνας του Κουφοντίνα. Μιλά επίσης ο κυψελιώτης ράπερ, Νέγρος του Μοριά @blackmorris37 που του κατέβασαν το Instagram με 110.000 αναφορές, και ο λογαριασμός του επανήλθε μετά από 3 μέρες. Μιλά ο Βασίλης Μπίμπας, υπεύθυνος για τα social media της Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens που φώτισε τον Οκτώβριο το κτήριο της με το πρόσωπο του Ζακ Κωστόπουλου και η σχετική ανάρτηση όχι μόνο κατέβηκε αλλά ακόμη δεν έχει ανέβει. Επίσης, εξηγούν τους μηχανισμούς ελέγχου, θέτοντας το καθολικό πλέον αίτημα για διαφάνεια και αναλύοντας τη διεθνή διάσταση του θέματος, ο αν. καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας του βιβλίου αναφοράς «Το ολιγοπώλιο του διαδικτύου» Νίκος Σμυρναίος και ο ερευνητής Χάρης Παπαευαγγέλου. Συμμετέχει και η επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τoυ Get The Trolls Out.

thepressproject.gr