«Ντρα-κρόν»...


 Ο νέος άξονας Ρώμης-Παρισιού ενάντια στο Βερολίνο...

Ο τίτλος του Der Spiegel εμβληματικός : «Το τέλος της “Βασίλισσας Μέρκελ” – Το νέο ηγετικό δίδυμο της Ευρώπης ονομάζεται… Ντρα-κρόν»! Οπου «Ντρα-κρόν», η σύνθεση δύο ονομάτων: Ντράγκι και Μακρόν!

Χωρίς... περιστροφές, το γερμανικό περιοδικό γράφει: «Με το τέλος της εποχής Μέρκελ, η γερμανική επιρροή στην Ευρώπη εξασθενεί. Το νέο κέντρο ισχύος σχηματίζεται πλέον από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ως ένα καλό ντουέτο, οι δύο παίζουν την μπάλα μεταξύ τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ελβετική Luzerner Zeitung (LZ) ,γράφει ότι «το κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης που θέλει να αλλάξει την Γηραιά ήπειρο είναι δύο τραπεζίτες». Υπενθυμίζοντας ότι ο Ντράγκι διετέλεσε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και ο Μακρόν ήταν στέλεχος της Rothschild. Και οι δύο ανήκουν πολιτικά στο κέντρο και θεωρούνται φιλελεύθεροι στην οικονομική πολιτική τους.

«Εκείνος που προσβλέπει ιδιαίτερα στον Ντράγκι είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα και προσθέτει: Ο Γάλλος βλέπει το νέο αφεντικό στη Ρώμη ως σύμμαχο με τον οποίο μπορεί να υλοποιήσει το όραμά του: μια Ευρώπη που να προστατεύεται και να διεκδικεί αυτόνομο ρόλο στην διεθνή σκηνή».


Ο Μακρόν δεν έκρυψε άλλωστε τα συναισθήματά του όταν αναδείχθηκε ο «ο σούπερ-Μάριο» πρωθυπουργός της Ιταλίας: «Γαλλία και Ιταλία: Έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, ενωμένη Ευρώπη που θα προσφέρει στους νέους μας ένα καλύτερο μέλλον”, έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής μάλιστα Μακρόν και Ντράγκι ευθυγραμμίστηκαν πλήρως στα βασικά θέματα, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Μέρκελ.

Και οι δύο τόνισαν ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ζήτησαν μάλιστα να περιοριστεί η εξαγωγή εμβολίων από την ΕΕ για όσο διάστημα οι ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω έλλειψης εμβολίων.

«Για τον Μακρόν, ο Ντράγκι πρόκειται να παίξει το ρόλο που ποτέ δεν ήθελε να αναλάβει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ» γράφει η Luzerner Zeitung. «Η Γερμανίδα καγκελάριος άκουγε πάντα προσεκτικά τις ιδέες του Μακρόν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αλλά στη συνέχεια τον άφηνε στα… κρύα του λουτρού. Εκτός από το κοινό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο Μακρόν δεν μπόρεσε να πάρει τίποτα από τους Γερμανούς» σημειώνει η εφημερίδα της Λουκέρνης.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Ψυλου, πατήστε ΕΔΩ...