Δαπάνες 3 δισ. ως τον Απρίλιο...


Μεγάλες ανατροπές στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου φέρνει η μετάλλαξη της πανδημίας, καθώς ανεβάζει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και... επιβάλλει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν μπει ήδη σε τροχιά επί τα χείρω αναθεώρησης τόσο των δημοσιονομικών προβλέψεων όσο και των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Μόνο οι έκτακτες δαπάνες των 3 δισ. ευρώ ώς τον Απρίλιο φτάνουν για να βγάλουν εντελώς από τον χάρτη τις αρχικές προβλέψεις για 7,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα το 2021 από 13 δισ. ευρώ που ήταν το ταμειακό κόστος για το 2020.

Ετσι το εύρος των φετινών παρεμβάσεων για την υγειονομική κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζώνη των δαπανών των 67,2 δισ. ευρώ με τις οποίες ξεκίνησε ο προϋπολογισμός του 2021 και το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με συμπληρωματικές πιστώσεις. 

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα βαρύ ήταν το πλήγμα για τον λογαριασμό του Δημοσίου από την πανδημική κρίση το 2020, αφού οι ανάγκες για μέτρα εκτίναξαν τις συνολικές δαπάνες στα 69,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 57,1 δισ. ευρώ.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από έναν μήνα για ρευστότητα 7,5 δισ. ευρώ και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση. Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι μια δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καλυφθεί μόνο ένα μέρος των απωλειών του 2020. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το βάρος πέφτει στις νέες υποχρεώσεις και είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να δανειστεί 3,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, και όχι λιγότερα όπως έκανε μέχρι τώρα, φοβούμενη το τρίτο κύμα πανδημίας που θα επεκτείνει το σκληρό λοκντάουν στην οικονομία.

Αναλυτικότερα, ο λογαριασμός των έκτακτων υποχρεώσεων ύψους 3,1 δισ. ευρώ ώς τον Απρίλιο διαμορφώνεται ως εξής:

● Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των μέτρων του Φεβρουαρίου για επιδόματα ειδικού σκοπού 534 ευρώ, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος που κατέβαλε ο ενοικιαστής.

Επίσης οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 40%, ενώ αποζημίωση 60% δικαιούνται και τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις κλειστές επιχειρήσεις. Το κόστος των ενοικίων για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ ενώ η επίπτωση στον προϋπολογισμό από την επέκταση όλων των προηγουμένων μέτρων ώς τον Απρίλιο φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

● Σε 450-500 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος του μέτρου με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με υπουργικές αποφάσεις.

● Το ποσόν των 300 εκατ. ευρώ θα φτάσει η επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων.

● Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για φορολογούμενους, οφειλέτες και επιχειρήσεις θα αφαιρέσουν από τα κρατικά ταμεία:

● 230 εκατ. ευρώ εφόσον πρόκειται για αναστολές φόρων, όπως η πληρωμή ΦΠΑ

● 280 εκατ. ευρώ για αναστολές δόσεων από ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

● Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι δαπάνες για την κάλυψη επιδομάτων ανεργίας το επόμενο δίμηνο.

Την ίδια στιγμή η πολιτική του «ακορντεόν», που ακολουθεί η κυβέρνηση με το άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων, έχει εξαφανίσει τον τζίρο από την αγορά, με αποτέλεσμα μαζί με τις αναστολές στις πληρωμές των φόρων να γεμίζουν με τρύπες τα κρατικά ταμεία και ο προϋπολογισμός να οδηγείται σε νέα κινούμενη άμμο. Τον Ιανουάριο τα φορολογικά έσοδα και οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές κατέγραψαν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις με το μέγεθος της βουτιάς στο πρώτο δεκαήμερο να αγγίζει το 40%. Η εικόνα άλλαξε προς το καλύτερο στο τρίτο δεκαήμερο περιορίζοντας την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr