Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Εμβολιασμός: Ο κίνδυνος να γίνει επικοινωνιακό σόου...


 Ο κίνδυνος να μετατραπεί η έλευση του εμβολίου στη χώρα μας και προπαντός αυτός καθαυτός ο εμβολιασμός σε επικοινωνιακό σόου, είναι κάτι παραπάνω από εφικτός.

Και δεν είναι μόνο οι απευθείας μεταδόσεις που προγραμματίζονται... για την έλευση του εμβολίου, καθώς αυτή είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο γεγονός, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της μάχης με τον κορονοϊό....

Ούτε είναι απλώς η δημοσιότητα του εμβολιασμού της Προέδρου της Δημοκρατίας, που πρέπει θεσμικά να προηγηθεί ή του πρωθυπουργού, έστω και της συζύγου του- άντε και των πολιτικών αρχηγών.

Είναι και ο πρώτος κατάλογος με τις 45 προσωπικότητες που θα εμβολιαστούν πρώτοι-προφανώς θα ακολουθήσει και δεύτερος κατάλογος των επωνύμων που θα εμβολιαστούν πρώτοι. Καλό είναι στη χώρα που δίδαξε το «Μέτρον άριστον» (στην πορεία των αιώνων στη ρήση του Κλεόβουλου προστέθηκε και η λέξη «παν» και έγινε «παν μέτρον άριστον») να μην ξεφύγουν τελείως ορισμένοι (βασικός αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι η κυβέρνηση), ευτελίζοντας τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Πολύ περισσότερο που ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου εξοργίζει μέρος των πολιτών και ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα για την επιτυχία του εμβολιασμού σε σχέση με αυτά που επιδιώκονται. Ας θυμηθούν κάποιοι το δημοψήφισμα του 2015, που κάθε πολιτικός του παλαιού πολιτικού συστήματος που έβγαινε και έκανε δήλωση υπέρ του ναι, τόσο πλήθαιναν ψήφοι προς το όχι.

Αντί της μετατροπής του εμβολιασμού σε επικοινωνιακό σόου –κάτι που, δυστυχώς, δεν δείχνει να αποφεύγεται- οι αρμόδιοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, μεταξύ των άλλων:

-Το εμβόλιο δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να συνεχίσουμε και την εφαρμογή και πολλών άλλων μέτρων, για να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο που οι δόσεις των εμβολίων είναι πολύ λιγότερες από αυτές που (σκοπίμως;) προπαγάνδιζε η κυβέρνηση, καλλιεργώντας και σε αυτή την περίπτωση την αμεριμνησία-και, συνεπώς, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την όποια κανονικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερος.

-Δεν πρέπει να χαμηλώνουμε τα υγειονομικά στάνταρς για να εξυπηρετήσουμε άλλους σκοπούς. Και αναφερόμαστε εδώ σε μια φράση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας, που άφησε να εννοηθεί πως η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με 50% -ενώ έως τώρα όλοι μιλούν για ποσοστό 50%. Αρκετά πληρώσαμε τους πειραματισμούς μετά την –επιτυχημένη- πρώτη φάση της καραντίνας.

 -Η αντιμετώπιση όλων όσων εμφανίζονται «αρνητές των εμβολίων», μεταξύ αυτών και όσων εκφράζουν υπαρκτά ερωτηματικά, με απαξιωτικό τρόπο, μόνο ζημιά κάνει στην επιχείρηση του εμβολιασμού. Άλλωστε, το να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου «άριστο» και όποιον διαφωνεί μαζί σου, έστω και για το εμβόλιο, «ψεκασμένο» ε, δεν είναι και πράξη …αριστείας!

-Η έλευση του εμβολίου δεν πρέπει να αποτελέσει μια νέα δικαιολογία για να μην γίνουν αυτά που για ιδεοληπτικούς λόγους η κυβέρνηση αρνείται να κάνει, αν και όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι να γίνουν: Προσλήψεις μόνιμο προσωπικού στα νοσοκομεία, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αγορά νέων λεωφορείων και προσλήψεων οδηγών στα αστικά λεωφορεία, πολλαπλασιασμό και συνταγογράφηση των τεστ, ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς και στις δομές και πολλά άλλα.

Επί των δράσεων που απαιτούνται σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία και η υγεία, θα επανέλθουμε με νεότερο θέμα μας.

Βασίλης Σκουρής

ieidiseis.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.