Κύριε Μητσοτάκη, οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα...

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση ήταν κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Αφού επεσήμανε ότι υπάρχει κρίση στην οικονομία, τόνισε ότι...

προχώρησε στον συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο για «να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον Ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ποτέ δεν είπε ότι υπάρχει λεφτόδενδρο και υπερασπίστηκε το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το έλαβε υπόψη της, κατηγορώντας την παράλληλα για ελλιπή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά και για προχειρότητα στην επανεκκίνηση του τουρισμού.


«Ακολουθείτε λάθος δρόμο, είστε δέσμιος των συντηρητικών σας πολιτικών, δέσμιος των αγκυλώσεών σας», είπε απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Σαρώνετε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας, είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας». Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «οδηγεί σε ερείπια, σε αδιέξοδα για τις επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σε λουκέτα και σε φτώχεια».

«Οι κυβερνήσεις είναι για τα δύσκολα. Τα μέτρα που έχετε πάρει, είναι ανεπαρκή και τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση. Ο τουρισμός δοκιμάζεται, προχωράτε με τη λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ στον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε, «παρά τα ωραία λόγια» της κυβέρνησης, μόνο το 30-35% των εποχικών ξενοδοχείων έχει ανοίξει και «χιλιάδες εργαζόμενοι θα ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας το επόμενο διάστημα».

Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως «τα μεγάλα θύματα» της κυβερνητικής πολιτικής και έκανε λόγο για «σχέδιο συνειδητής εκμετάλλευσης της κρίσης» την οποία η κυβέρνηση βρήκε ως «ευκαιρία για άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα». Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι έχει διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε δριμεία κριτική και για τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Με τα κριτήρια που θέτουν και τα εμπόδια που εγείρουν οι Τράπεζες, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μένουν εκτός ρευστότητας. Καταδικάζονται σε λουκέτο. Ουσιαστικά οι Τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους λεγόμενους ''καλούς πελάτες'' τους. Στηρίζονται μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί.

Ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι πλειστηριασμοί και μιλάτε μόνο για προσωρινή ανακούφιση με επιδότηση των δανείων. Έχουμε προτείνει οριστική, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, ιδίως για τους ασθενέστερους δανειολήπτες και την αρνείστε. Μένετε απλοί θεατές κ. Μητσοτάκη στη σφαγή των μικρομεσαίων», τόνισε η κ. Γεννηματά και . κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα τώρα.

«Αυξήστε τα ποσά της ενίσχυσης. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες. Δώστε στις Τράπεζες να καταλάβουν ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τρεις φορές με χρήματα του Ελληνικού λαού και τώρα είναι η ώρα να βάλουν γερά πλάτη για να μην οδηγηθούμε σε αφελληνισμό της οικονομίας. Εκτός αν αυτό δεν σας ανησυχεί», ανέφερε.

«Ο δρόμος που ακολουθείτε, αγνοεί τους πολλούς και στηρίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Έχετε ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται από το «ωσαννά» των δημοσκοπήσεων.

Τόνισε ακόμη πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «ο νέο- συντηρητικός της δήθεν ''επιστροφής στην κανονικότητα'' των λίγων που έχετε επιλέξει και ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, ο δρόμος της Νέας Αλλαγής».