Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

Ξέχασαν την επιδότηση στον Τύπο!...

Από τις υποσχέσεις Τσακαλώτου στις δεσμεύσεις Πέτσα...

Η σοβαρή εκκρεμότητα ενίσχυσης του Τύπου δεν έχει υλοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση των εντύπων υπεγράφη, με μεγάλη πίεση, στο τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το...
πρόγραμμα προέβλεπε τη διάθεση 6 εκατ. ευρώ για το έτος 2019 στις εφημερίδες εθνικής εμβέλειας και 16 εκατ. ευρώ στις επαρχιακές για τέσσερα έτη...


Η κυβέρνηση ΝΔ, με αρμόδιο υφυπουργό τον Στέλιο Πέτσα, αρχικά τροποποίησε το ύψος του προγράμματος και το αύξησε σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατάργησε την υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την προσθήκη του «Μακελειού» στη λίστα με τα ποσά των 200.000 ευρώ, ακολούθησε η ακύρωση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αναμονή για την έκδοση νέων. Από τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρξε η δέσμευση για την έκδοση νέας απόφασης ενίσχυσης του Τύπου. Πέρασαν έξι μήνες και δεν έγινε τίποτα, ενώ επιλέχθηκε ο τρόπος της διάθεσης των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ με την καμπάνια για την COVID-19.

Με νεότερη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2019, το πρόγραμμα αυξήθηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ. Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος άλλαξαν: Αρχικά οι προς χρηματοδότηση εφημερίδες θα έπρεπε να κυκλοφορούν τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την απόφαση της 18ης Ιουνίου, αλλά ο χρόνος μειώθηκε στους 18 μήνες, φωτογραφίζοντας την περίπτωση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Επίσης θα έπρεπε να διαθέτουν ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα. Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ όσον αφορά την επιδότηση δεν χρειαζόταν να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών.

typologies.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.