Ακροδεξιά εύσημα σε Μητσοτάκη...

Με αλληλοευχαριστίες και μηνύματα για το προσφυγικό και την Τουρκία κύλησε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο...

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες στη Βιέννη.

Ο πρωθυπουργός πήρε τα εύσημα για τη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το προσφυγικό, από τον Αυστριακό καγκελάριο που είναι γνωστός για την αντιμεταναστευτική του ατζέντα ήδη από το 2015, καθώς η χώρα του υπήρξε εκ των πρωτεργατών μαζί με τις χώρες του Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων, όταν η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για «για όλες τις προσπάθειες για την προστασία των συνόρων, απέναντι όπως είπε, στην «επίθεση από πλευράς της Τουρκίας».

«Ο Ερντογάν κάνει κατάχρηση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, τους εμεταλλεύεται και τους χρησιμοποιεί ως όπλο», είπε ο Αυσριακός καγκελάριος κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο ότι θέλει να εκβιάσει την Ε.Ε.

Σε αυτό το σημείο επανέλαβε την ευγνωμοσύνη του που «η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαικά σύνορα» και αναφέρθηκε στη «συνεισφορά» της χώρας του με αποστολή drones για τη υποστήριξη της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και στη διάθεση ενός εκατ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών των προσφύγων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση «για τις προσπάθιες που έχετε κάνει ώστε να κάνετε την Ελλάδα ελκυστική και πάλι για επενδύσεις» και χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αυστρίας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τα θερμά του λόγια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «το γεγονός και μόνο ότι αυτές τις ώρες φτάνει η αυστριακη συνδρομή στην Ελλάδα δηλώνει πολλά».

«Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη», είπε.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και μίλησε για «ευαισθησία» και «άμεση ανταπόκριση».

«Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την καγκελάριο Μέρκελ, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη θα οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε αποκλιμάκωση της κρίσης» και «να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Έβρο», αλλά ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στα νησιά μας.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού», τόνισε και διαμήνυσε πως η Τουρκία έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται, συμπλήρωσε.

«Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται» υπογράμμισε.

Τέλος, ευχαρίστησε το Αυστριακό καγκελάριο και για το σχόλιο που έκανε για τα περί προσέλκυσης επενδύσεων, μίλησε για τις προοπτικές συνεργασίας και παροχής τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα...

efsyn.gr