Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για το «Ρώσος» στην ανακοίνωση Ολυμπιακού για Σαββίδη

Την παρέμβαση του ανώτατου αθλητικού εισαγγελέα, εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «Ρώσος», που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον Ιβάν Σαββίδη.

Όπως έγινε γνωστό, έδωσε παραγγελία στον αθλητικό εισαγγελέα, Κώστα Σιμιτζόγλου, να διερευνήσει, εάν ο χαρακτηρισμός «Ρώσος»...
, αποτελεί ρατσιστική αναφορά και υπάγεται στις διατάξεις του αθλητικού νόμου, που τιμωρεί αυτεπαγγέλτως, με ποινή φυλάκισης, τα «εγκλήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις».

Ο αθλητικός Νόμος 2725/1999, στο άρθρο 41 στ, παράγραφος 2α, περίπτωση γ, όπως συμπληρώθηκε με το νόμο 4326/2015, άρθρο 4 παράγραφος 1, αναφέρει ότι: «τιμωρείται όποιος με πρόθεση, μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή στον περιβάλλοντα χώρο τους, ή στις βοηθητικές εγκαταστάσεις, ή στους χώρους προσέλευσης και στάθμευσης, κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, πριν από την έναρξη, ή μετά τη λήξη της, ή μακριά από το χώρο που προορίζεται για την εκδήλωση αυτή: τ) απευθύνει ατομικά ή ως μέλος ομάδας σε τρίτους εκφράσεις ή προβαίνει σε ενέργειες που προσβάλλουν την εθνική ταυτότητα των προσώπων αυτών, ή είναι ρατσιστικού περιεχομένου, ή προσβάλλει εθνικό ύμνο, τα ολυμπιακά σύμβολα ή τους ολυμπιακούς αγώνες».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.