Δεν ξέρουν πού πέφτει το Ιράν...

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα και συνάμα ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα των Morning Consult και Politico, την ώρα που η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των...
ΗΠΑ και του Ιράν βρίσκεται στο απόγειο.

Το βασικότερο ίσως είναι πως μόλις τρεις από τους δέκα εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μπορούν να αναγνωρίσουν το Ιράν στον παγκόσμιο χάρτη (χωρίς ονομασίες τοποθεσιών). Την ίδια ώρα 28% των ψηφοφόρων μπορούσαν με ακρίβεια να προσδιορίσουν τη θέση της ισλαμικής δημοκρατίας σε ένα χάρτη της Μέσης Ανατολής.



Η έρευνα έγινε το διάστημα 4-5 Ιανουαρίου, μετά δηλαδή τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και πριν από τους βομβαρδισμούς αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Ένα ποσοστό 23% μπορεί ωστόσο να ταυτοποιήσει τη χώρα σε ένα μεγαλύτερο παγκόσμιο χάρτη, επίσης χωρίς ονομασίες.

Όμως, το 8% των ψηφοφόρων μπέρδευαν το Ιράν με το Ιράκ στον μικρότερο χάρτη.

Η έρευνα αυτή αποτυπώνει τη γεωγραφική άγνοια των ψηφοφόρων για ξένες χώρες, ακόμη και για εκείνες με τις οποίες η χώρα τους βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάντως, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν το Ιράν και στους δύο χάρτες, αντακακλώντας σχεδόν αυτό που έδειξε έρευνα του 2017 για τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, ψηφοφόροι με υψηλότερο εισόδημα και ανώτερη εκπαίδευση ήταν επίσης πιθανότερο να αναγνωρίσουν τη θέση της ισλαμικής χώρας, ενώ πολιτικό κόμμα προτίμησης και ηλικία δεν είχαν και τόση επιρροή.

Όσο για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, το 49% δήλωσε πως έχει ακούσει «πολλά» σχετικά, το 47% έκλινε περισσότερο στην επιλογή να στηρίξει τη δολοφονική αεροεπιδρομή σε αντίθεση με το 40% που είχε άλλη γνώμη...

efsyn.gr