Brexit: Στις κάλπες οδηγείται και πάλι η Μεγάλη Βρετανία

Και αυτό γιατί ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει δεκτή την τρίτη αναβολή του Brexit, στη Βρετανία δεν ξέρουν για το πώς, ακόμη και για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν με το Brexit.

Την Δευτέρα το κοινοβούλιο απέρριψε το τρίτο αίτημα του Τζόνσον για εκλογές, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να προσπαθεί και σήμερα να περάσει την πρόταση για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Για να περάσει αυτή η πρόταση χρειάζεται απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο...

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μεγάλες ελπίδες να σημειώσει μια νίκη στο κοινοβούλιο καθώς όπως όλα δείχνουν το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν θα στηρίξει την πρόταση για πρόωρες εκλογές καθώς δήλωσε πως η προϋπόθεση του αποκλεισμού του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία υφίσταται.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως δεν έχουν καταλήξει ακόμη για την ημέρα των εκλογών τον Δεκέμβριο και για τον αν θα επιτραπεί να ψηφίσουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η νομοθεσία που θέτει σε εφαρμογή τη συμφωνία του Τζόνσον για το Brexit έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς εκκρεμούν οι εκλογές, δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος επιβλέπει την κυβερνητική νομοθετική ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι πρώτες, μετά το 1923, εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βρετανία κοντά στα Χριστούγεννα, αναμένεται ότι θα είναι πολύ απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει μεγάλο αριθμούς ψηφοφόρων, ενώ έχει επίσης διαβρώσει την παραδοσιακή υποστήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, του Συντηρητικού και του Εργατικού.

Έτσι οι ψηφοφόροι θα έχουν ουσιαστικά να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον που πιέζει να εφαρμοστεί η συμφωνία του για το Brexit και τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία πριν από ένα δημοψήφισμα.

Αν κανένα κόμμα δεν σημειώσει μια πειστική νίκη, το αδιέξοδο του Brexit θα συνεχισθεί, σημειώνει το Reuters.