Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2019

Οι χώρες που έχουν τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς

Πού πρέπει να πάνε οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποσπάσουν τον καλύτερο κατώτατο μισθό;

Η απάντηση είναι η Αυστραλία ή το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), το οποίο συνέκρινε τις αμοιβές σε διάφορες χώρες βάσει της αγοραστικής δύναμης...

Το ωρομίσθιο στην Αυστραλία ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από της Ρωσίας, όπου αξίζει μόνο 1,64 ευρώ σε όρους αγοραστικής δύναμης. Ευρωπαϊκές χώρες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, ενώ η Βραζιλία, η Ελλάδα και η Αργεντινή ήταν μεταξύ των ουραγών.

Η στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ιδίως αφού η χρηματοπιστωτική κρίση επιδείνωσε τις ανισότητες σε πολλές χώρες. Ενώ οι κατώτατοι μισθοί προσφέρουν μια διαδρομή μακριά από τη φτώχεια, δεν είναι απαλλαγμένοι από την αμφισβήτηση, προκαλώντας συχνά πολιτικά φορτισμένες συζητήσεις και δημιουργώντας πρωτοσέλιδα.

Πρόσφατα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ελάχιστος μισθός της θα αυξηθεί κατά 22% το 2019, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα θα αυξηθεί επίσης. Ακόμα και στην Αυστραλία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα, υπάρχει ένταση μεταξύ της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας, η οποία καθορίζει τον κατώτατο μισθό, και των συνδικάτων που θέλουν περισσότερα.

Οι υπέρμαχοι λένε ότι οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να πληρώνουν επαρκώς τους εργαζόμενους για να ζήσουν, ενώ οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι ένας υψηλός κατώτατος μισθός καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα. Μια έκθεση που παρουσιάστηκενωρίτερα αυτό το έτος από το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών προειδοποίησε ότι η αύξηση του μισθού διαβίωσης θα μπορούσε να εκθέσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην αυτοματοποίηση.

Οι ακαδημαϊκές μελέτες είναι ανάμικτες, αμφισβητώντας ιδέες που έχουν διατυπωθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα ότι τα όρια κατώτατων αμοιβών οδηγούν σε περικοπές θέσεων εργασίας και λιγότερες ώρες που προσφέρονται στους εργαζομένους, ενώ παράλληλα βλάπτουν τις μικρές επιχειρήσεις και ωθούν προς τα πάνω τις τιμές.

«Πριν από τριάντα χρόνια, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους σεέρευνες ότι οι κατώτατοι μισθοί είχαν σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι πλέον αλήθεια σήμερα», δήλωσε ο Arindrajit Dube, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Amherst, σε ένα podcast του NPR. «Το βάρος των στοιχείων μέχρι σήμερα δείχνει ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στις ΗΠΑ ήταν πολύ μικρές. Πολύ μικρότερες από τις μισθολογικές αυξήσεις».

Στην πραγματικότητα, πολλοί εργαζόμενοι με την ελάχιστη αμοιβή σε ανεπτυγμένες χώρες εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου μπορεί να είναι ευκολότερο να μεταβιβαστούν οι αυξήσεις των μισθών στους πελάτες μέσω υψηλότερων τιμών. Ορισμένες εταιρείες δεν φοβούνται να πληρώνουν περισσότερα, επειδή μειώνουν τις αλλαγές προσωπικού, μειώνοντας τις δαπάνες για προσλήψεις και κατάρτιση.

Ωστόσο, υπάρχει περιφερειακή διαφοροποίηση. Στις ΗΠΑ, το κατώτατο όριο ποικίλλει ανά πολιτεία, με ορισμένες περιοχές να σχεδιάζουν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό τους έως και στα 15 δολάρια την ώρα. Οι πόλεις τείνουν να είναι εκεί όπου τα επίπεδα των αμοιβών αυξάνονται ταχύτερα, επειδή οι καταναλωτές μπορούν να ανεχθούν υψηλότερες τιμές.

Το κόστος ζωής επίσης κάνει διαφορά. Ενώ το απόλυτο επίπεδο αμοιβών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, οι εργαζόμενοι είναι φτωχότεροι, επειδή οι αυξήσεις δεν έχουν ακολουθήσει το ρυθμό τουν πληθωρισμού.

Υπάρχει ακόμα δρόμος για να εξεταστούν και να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των κατώτατων μισθών και η επίδρασή τους στην αγορά εργασίας. Η παρακολούθηση της εξέλιξης αυτών των κατώτατων ορίων σε σχέση με τους μέσους μισθούς μπορεί να προσφέρει έναν οδηγό για το πόσο μπορούν να αυξηθούν χωρίς αυτό να οδηγήσει σε ορατές απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Ο κατώτατος μισθός έχει πολύ μεγαλύτερο τίμημα στις περιοχές χαμηλών μισθών«, λέει ο Dube. Για αυτόν, το θέμα είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά τα δεδομένα για να εντοπίσουμε το «ιδανικό σημείο, πέρα από το οποίο μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να αυξηθεί περαιτέρω».

Πηγή: mononews
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.