«O φτωχότερος πληθυσμός της Ελλάδας διέσωσε τη χώρα. Οι Ευρωπαίοι δεν έδωσαν ούτε σεντ»


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλάει για την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την διάσωσή της», ενώ για το Brexit αναφέρει ότι «οι Βρετανοί από την αρχή ήταν part-time Ευρωπαίοι».

Η ονομασία του χαρτοφυλακίου για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» που επέλεξε η διάδοχός τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και το οποίο ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...

Σε συνέντευξή του στο Euronews αναφέρει, μάλιστα, ότι το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.

Ο Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση. Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και ζητάει ο τίτλος του χαρτοφυλακίου να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο «Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής» είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους.

«Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την διάσωση της Ελλάδας»
Ερωτηθείς για την Ελλάδα και αν οφείλεται σε εκείνον το γεγονός ότι παρέμεινε στην Ευρωζώνη, ο Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι η διάσωσή της έγινε χάρη στις προσπάθειες του λαού «και ιδιαίτερα του φτωχότερου μέρους του».

«Εάν η Κομισιόν έλεγε, “φύγετε αν θέλετε”, θα είχαμε αποτύχει στην αποστολή μας, η οποία είναι να κρατήσουμε ενωμένες τις χώρες», ανέφερε προσθέτοντας πως «το να αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το Ευρώ, θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα».

Σχετικά με το κόστος διάσωσης της Ελλάδας για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως «προσφέραμε εγγυήσεις, όμως, μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την διάσωση της Ελλάδας».

Part – time Ευρωπαίοι οι Βρετανοί

Αναφορικά με το Brexit και αν εκτιμά πως είναι η μεγαλύτερη αποτυχία της θητείας του, χαρακτήρισε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «τραγωδία» και «αποτυχία», ωστόσο, τονίζει ότι δεν είναι δική του.

«Δεν παρενέβην στο δημοψήφισμα γιατί ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μου ζήτησε να μην το κάνω, καθώς θεωρείτο εσωτερικό πρόβλημα της Βρετανίας. Με τον Κάμερον είχαμε διαπραγματευθεί μία συμφωνία με διαφορετικά σημεία. Αυτή η συμφωνία με τον Κάμερον δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα» σημειώνει.

Προσθέτει τονίζοντας ότι «οι Βρετανοί θεωρούσαν πως για περισσότερα από 40 χρόνια είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δεν θέλουν να συμμετέχουν σε όλες τις πολιτικές που αποφασίζονται. Οι Βρετανοί από την αρχή ήταν part-time Ευρωπαίοι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι full-time Ευρωπαίοι».