Το «χρυσό» προσύμφωνο Βασιλειάδη που οκταπλασίαζε για την ΕΡΤ τα τηλεοπτικά δικαιώματα της… Β’ Εθνικής!

XCode
Είναι δυνατόν το πρωτάθλημα της Super League 2 – του δεύτερου τη τάξει, δηλαδή, πρωταθλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου – να κοστίζει στην ΕΡΤ σχεδόν όσο λαμβάνουν ως αμοιβή όχι μία, αλλά δύο κορυφαίες ομάδες της Super League που παίζουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με το προσύμφωνο που… ανακαλύφθηκε ότι είχαν υπογράψει με τις ομάδες της (άλλοτε) Β’ Εθνικής ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ...
, Βασίλης Κωστόπουλος. Ένα προσύμφωνο που κάποιοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ακόμη και ως «σκάνδαλο», καθώς, ενώ την προηγούμενη σεζόν – επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – η ΕΡΤ κατέβαλε συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των αγώνων του πρωταθλήματος της Super League 2, στις 10.8.2018 οι κύριοι Βασιλειάδης και Κωστόπουλος υπέγραψαν το επίμαχο προσύμφωνο, το οποίο προέβλεπε την εκτίναξη του κόστους των δικαιωμάτων στο απίστευτο ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ!

Τα επιμέρους κι αναλυτικά στοιχεία είναι άκρως ενδιαφέροντα: Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ οι ομάδες της Super League 2 έλαβαν τα προηγούμενα τρία χρόνια από την ΕΡΤ ποσά που κυμαίνονταν μεταξύ 40.000-80.000 ευρώ η καθεμία ανά σεζόν, αίφνης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τους… τάξει για τη φετινή σεζόν μέσα από το προσύμφωνο περίπου 850.000 ευρώ, ενώ στις τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν από τη Super League θα δίνονταν 1,5 εκατ. ευρώ σε Λεβαδειακό και Γιάννενα και στον Απόλλωνα Σμύρνης 1,7 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι, το συνολικό μερίδιο τηλεθέασης του περσινού πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής ήταν της τάξεως του 4%, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα για την ΕΡΤ εκτιμήθηκαν μόλις σε 120.000 ευρώ, οπότε είναι σαφές πως το προϊόν είναι εξαιρετικά ζημιογόνο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εξίσου ενδεικτικά είναι και τα υπόλοιπα συγκρίσιμα στοιχεία. Όπως ότι για τα δικαιώματα της Formula 1 η ΕΡΤ θα καταβάλλει 6 εκατ. ευρώ, από τα οποία η συμβαλλόμενη εταιρεία υποχρεούται να επιστρέψει 3,6 εκατ. ευρώ μέσα από διαφημιστικό χρόνο. Ακόμη, ολόκληρο το πρωτάθλημα της Basket League 1, πέραν των Παναθηναϊκού-ΑΕΚ, θα κοστίσει στην ΕΡΤ 2,2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 325.000 ευρώ θα επιστραφούν σε διαφημιστικό χρόνο) και για όλες τις διεθνείς διοργανώσεις μπάσκετ έως το 2021 τα δικαιώματα κόστισαν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση 5 εκατ. ευρώ, με επιστροφή 2 εκατ. ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο. Και τέλος, για τα δικαιώματα μετάδοσης των τεσσάρων ΠΑΕ της Super League 1 (Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός) η ΕΡΤ θα καταβάλλει φέτος λιγότερα από 7 εκατ. ευρώ (6.879.600).

Γιατί συνέβη λοιπόν αυτό; Ο λόγος φαινομενικά ήταν απλός: ήταν το «τυράκι» για τις ομάδες και – κυρίως – τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ προκειμένου να γίνει αποδεκτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης των εθνικών πρωταθλημάτων που υποστήριξε ο κ. Βασιλειάδης. Το ποσό ήρθε έτσι ν’ αθροιστεί στα 21 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η ΕΡΤ για τις ομάδες της Super League, ενώ είναι γνωστό πως παραμονές εκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ επιχείρησαν να πλειοδοτήσουν σχεδόν με το διπλάσιο ποσό προκειμένου η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων, παρά το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα ήταν σχεδόν στο μηδέν.

Όλα αυτά, βεβαίως, δίχως να υπολογίζεται το προσύμφωνο με τις ομάδες της Super League 2, για το οποίο μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, δηλαδή του Κωνσταντίνου Ζούλα και του Γιώργου Γαμπρίτσου, ήταν να μην το αναγνωρίσει, καθώς ούτως ή άλλως δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Ούτως ή άλλως, και η τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ (Δρόσος) δεν αναγνώρισε κάποια συμφωνία και διαπραγματεύτηκε «κούρεμα» των ποσών με τις ομάδες της Super League 2. Έτσι, ακόμη και σήμερα, η αντιπρόταση της ΕΡΤ παρέμεινε… γενναία για τα οικονομικά δεδομένα της και για τα μεγέθη των ομάδων της Super League 2. Το προτεινόμενο ποσό φτάνει τα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι και πάλι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, αλλά κατά πολύ μικρότερο από αυτό που προέβλεπε το προσύμφωνο Βασιλειάδη – Κωστόπουλου. Όπως αντίστοιχο «κούρεμα» έγινε και στα συμβόλαια των ομάδων της Super League, προς όφελος όχι μόνο του ταμείου της ΕΡΤ, αλλά εν τέλει της… τσέπης των φορολογουμένων.