Μαύροι Πάνθηρες και «λαχανάδες»...

kafeneio sp

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τις τελευταίες μέρες οι σταθμοί του μετρό. Πάνοπλοι αστυνομικοί ακροβολίζονται ανάμεσα στα επικυρωτικά μηχανήματα και τα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων, έτοιμοι να...

πατάξουν το έγκλημα.

Υποθέτουμε ότι οι εγκληματίες είναι είτε τα «αποβράσματα», όπως χαρακτήρισε ο κ. υπουργός τους λαθρεπιβάτες, είτε οι πορτοφολάδες. Οσο για τους βανδαλισμούς στα μηχανήματα, συνήθως οι δράστες «περπατούν εις το δάσος όταν ο λύκος δεν είναι εδώ», δηλαδή όταν ο φρουρός έχει αποχωρήσει.

Πηγαίνει κάποιος να ρίξει τα κέρματα στο μηχάνημα και αντικρίζει μια κάννη, γιατί οι φρουροί στέκονται όρθιοι με το αυτόματο προτεταμένο. Ούτε οι τράπεζες δεν φυλάσσονται από άνδρες με τόσο βαρύ οπλισμό! Η εικόνα κάθε άλλο παρά ειρηνική μπορεί να χαρακτηριστεί και λειτουργεί περισσότερο εκφοβιστικά παρά αποτρεπτικά. Καμία σχέση με τον «αστυνόμο της γειτονιάς» ή τον χωροφύλακα που παλιά έκανε αυστηρές συστάσεις για τα μπουγαδόνερα που, ελλείψει αποχέτευσης, έριχναν οι νοικοκυρές στον δρόμο.

Οι σιδηρόφρακτοι φρουροί των σταθμών δεν συμβάλλουν στη συμφιλίωση του λαού με την αστυνομία, αλλά στην εξοικείωση με την αστυνομική βία ώστε, όταν αυτή ασκείται, να θεωρείται δικαιολογημένη. Και οι περισσότεροι «Μαύροι Πάνθηρες», σε αντίθεση με τους μακρινούς τους συνονόματους, κάθε άλλο παρά μαύροι είναι: πρόκειται για ροδομάγουλα, αμούστακα παιδιά που δίνουν την εντύπωση ότι μόλις αποφοίτησαν από κάποια αστυνομική σχολή.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς αυτοί οι δίχως πείρα νέοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα πράγματι σοβαρό περιστατικό. Σε μια κατάσταση πανικού, όταν ο άλλος κρατά όχι ένα αλλά δύο σιδερικά, εύκολα μπορεί να γίνει μια «στραβή» και οι σφαίρες να αρχίσουν να πέφτουν επί δικαίους και αδίκους.

Η παρουσία των πάνοπλων αστυνομικών στους σταθμούς στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: το κράτος δεν εξυπηρετεί, αλλά απειλεί παραβάτες και νομοταγείς αδιακρίτως. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλούς σταθμούς του Ηλεκτρικού, τα παραδοσιακά εκδοτήρια έχουν καταργηθεί, για λόγους μείωσης του προσωπικού, με αποτέλεσμα ούτε προφορικές πληροφορίες να δίνονται ούτε να μπορεί κανείς να αγοράσει εισιτήριο όταν το μηχάνημα πεισμώνει.

Αναρωτιέται κανείς ποιο θα είναι το επόμενο νεοδημοκρατικό βήμα στον τομέα της τάξης και της ασφάλειας. Να αρχίσουν οι ένοπλες περιπολίες «μέσα» στα βαγόνια ή στα λεωφορεία; Να περιφέρονται αστυνομικοί με πολυβόλα στις πλαζ, ανάμεσα στους λουόμενους, ώστε να αποθαρρύνονται οι ποντικοί της παραλίας; Να εξαπολυθούν πάνοπλοι Ράμπο στις λαϊκές αγορές ώστε να τρομοκρατηθούν οι επίδοξοι «λαχανάδες»;...

Μαριάννα Τζιαντζή
efsyn.gr