Συμφώνησαν για τα πνευματικά δικαιώματα του 2018...

kafeneio sp

Στην υπογραφή σύμβασης πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση μουσικής από τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας προχώρησαν η ΕΥΕΔ, υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που εκπροσωπεί μερίδα των καλλιτεχνών, και η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Το ύψος της σύμβασης κυμαίνεται μεταξύ 1,6 – 1, 8 εκατ. ευρώ για τη χρήση του...

2018, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη βδομάδα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές για να συζητηθεί το ύψος της συμφωνίας για το 2019.

Στο τρέχον έτος περισσότεροι καλλιτέχνες προσχώρησαν στην ΕΥΕΔ. Εκκρεμεί πάντως η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΡΤ και την ΕΥΕΔ για τα έτη 2018 και 2019, αλλά και η απόδοση των δικαιωμάτων από τον κρατικό φορέα για το έτος 2017, οπότε και κατέρρευσε η ΑΕΠΙ, υπό το βάρος των ελέγχων.

Για την απόδοση των ποσών αυτών θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη. ώστε να αποδοθούν τα χρήματα στους δημιουργούς.

Το πλέον σοβαρό, μετά την πληρωμή των δικαιωμάτων, είναι η επόμενη ημέρα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε την υπόθεση ΑΕΠΙ, ύστερα από αποφάσεις του Νίκου Ξυδάκη, περιελάμβανε τη δημιουργία ενός μεταβατικού σχήματος, της ΕΥΕΔ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του υπουργείου Πολιτισμού, και στη συνέχεια της δημιουργίας ενός φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας που θα ελέγχεται μόνο από τους δημιουργούς. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και μερίδα δημιουργών που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

typologies.gr