Αυτό είναι το νέο Μνημόνιο Τσίπρα!! Ιδού τα μέτρα

Λευκός καπνός γύρω στις 6 τα ξημερώματα βγήκε από το Hilton, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και πλέον ξεκινά η επίπονη διαδικασία της ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων, με την προσδοκία της συνολικής συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει και δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του Χρέους. 

Ο «άσπρος καπνός» αφορά, όπως διευκρινίστηκε, μία προκαταρκτική συμφωνία (prelimenary agrrement) γιατί σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος αλλά και οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών....
δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η προκαταρκτική συμφωνία δεν επήλθε, πάντως, «αναίμακτα», καθώς ο συμβιβασμός για τις περικοπές στις συντάξεις προβλέπει μεγάλες μειώσεις και στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωξε πλαφόν 22% στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, προκειμένου να μη θιγούν εκ νέου οι επικουρικές, το πλαφόν που συμφωνήθηκε είναι 18% αλλά δεν περιορίζεται στις κύριες συντάξεις, καθώς επεκτείνεται και στις επικουρικές. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, η μέση μείωση θα φτάσει στο 9%.

Στα εργασιακά, όπου έγινε το άλλο μεγάλο παζάρι, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πάρει τη νομοθέτηση της επαναφοράς από 1/9/2018 της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερίσχυση ευνοϊκότερης κλαδικής σύμβασης έναντι της επιχειρησιακής), χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν θα υπάρξουν προϋποθέσεις. Επιπλέον, δεν αυξάνεται το όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η ανταπεργία (lock out) δεν επανέρχεται, αλλά για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτηθεί στην επόμενη αξιολόγηση (ορόσημο Σεπτεμβρίου) η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών.

Το αφορολόγητο έχει κλείσει εδώ και καιρό και σε συνδυασμό με την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών το 2018, δημιουργεί ένα εκρηκτικό πακέτο επιβαρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες. Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου «ψαλιδίζεται» κατά 650 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του έμμεσου αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ για όλες τις κατηγορίες νοικοκυριών. Έτσι θα κυμαίνεται από 1/1/2020- εκτός αν χρειαστεί εφαρμογή από 1/1/2019 λόγω αποκλίσεων- μεταξύ 5.685 και 6.595 ευρώ από 8.636- 9.545 ευρώ σήμερα, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Για τις ΔΕΚΟ, που πρόκειται να μεταφερθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, καθώς αν μεταφέρονταν στο ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση τους θα πήγαινε μόνο στη μείωση του Χρέους.

«Είμαστε σε κάποια πράγματα ευχαριστημένοι και σε κάποια άλλα λιγότερο ευχαριστημένοι», δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι από αύριο κιόλας ανοίγει η συζήτηση για το Χρέος, την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, με αγωνία τις διαβουλεύσεις ΔΝΤ- Βερολίνου για το Χρέος. Η συμφωνία αυτή, θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


Την πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και περικοπές στα επιδόματα φέρνει η νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες η κυβέρνηση μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ειδικότερα και όσον αφορά στη ΔΕΗ, προβλέπεται η πώληση του 30% έως 40% των λιγνιτικών της μονάδων. Παράλληλα, το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου θα πωληθεί μέσω του ΑΣΕΠ.

Από την άλλη, στην αγορά, θα επεκταθεί και άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αλλαγές όμως επιφυλάσσονται και για τα φαρμακεία καθώς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός αυτών.