Το παράδοξο και το στίγμα των «εκλογών χωρίς αιτία» της επόμενης Κυριακής…

Το παράδοξο των εκλογών της επόμενης Κυριακής είναι ότι παρότι αυτές αποτελούν τις πρώτες μετά το τέλος της μεταπολίτευσης, οι ψηφοφόροι δεν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε νέα πρόσωπα και ιδέες.
Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν πεπατημένες οδούς ή να γυρίσουν πάλι πίσω παρότι είχαν πιστέψει πως άλλα μονοπάτια θα τους έβγαζαν για αλλού.
Αποδείχτηκε ότι νέα πρόσωπα και ιδέες είναι μόνο αυτά που μπορούν να απαντούν στα προφανή αδιέξοδα της καθημερινότητας με αληθινό, πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Και τελικά αναδεικνύονται μόνο στην προσπάθεια να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν σαν πολίτες και σαν αδέσμευτες σκέψεις έξω από κάθε γυάλα προστασίας και αλαζονεία.
Τέτοια πρόσωπα και ιδέες δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους ή απλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να επιβάλουν την.......
παρουσία τους στην πολιτική ζωή.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από την έλλειψη πραγματικών κοινωνικών συγκρούσεων, που διαρκώς αναβάλλονται ή καταπνίγονται με πολιτικές και ιδεολογικές ακροβασίες των αντιστεκόμενων κατάλοιπων της μεταπολίτευσης.
Το στίγμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής είναι ότι παρότι αυτές αποτελούν τις πρώτες μετά το τέλος της μεταπολίτευσης, το κέντρο ανάπτυξης και περιστροφής του συστήματος παραμένει, σαν ήλιος, η διαπλοκή, με αποτέλεσμα γύρω του να προσπαθούν να κρατηθούν μάταια σε τροχιά οι πολιτικοί σχηματισμοί, παρά τις φυγόκεντρες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που ενισχύονται συνέχεια.
Ωστόσο αντίθετα, όλο αυτό το «πλανητικό σύστημα» της πολιτικής μας ζωής, όλες αυτές οι μεταβατικές σφαίρες πολιτικής επιρροής που γεννιούνται, κινούνται και διαμορφώνονται στο χώρο του Κέντρου μετά το «bing-bang» των μνημονίων, πρέπει πρώτα να «ξεκάνουν» τα παλιά κέντρα περιστροφής-καταστροφής και να τα αντικαταστήσουν με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να ξαναδοθεί ζωή, κίνηση και συνοχή στο σύστημα.
Πάντως, αυτό το παράδοξο και αυτό το στίγμα θα στηρίξουν γερά την απόρριψη και την περιφρόνηση του εκλογικού σώματος για την διαδικασία των εκλογών της επόμενης Κυριακής, που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν τίτλο «εκλογές χωρίς αιτία».

Δ. Τρικεριώτης,