Νουθεσίες Στούρνου προς τραπεζίτες για τη «δύσκολη Τρίτη»

Έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους τραπεζίτες είχε την Παρασκευή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από το TVXS

Σε αυτή τη συνάντηση ο κεντρικός τραπεζίτης....

ακολουθώντας τη συνηθισμένη του εμπρηστική τακτική προειδοποίησε τους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν για μια «δύσκολη μέρα την Τρίτη» αν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

«Την πρόσκληση για τη συνάντηση αυτή απηύθυνε προκειμένου να συζητηθεί η εντεινόμενη κρίση στον τραπεζικό τομέα μετά το κύμα εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες που ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα» σημειώνει το πρακτορείο. 

Σύμφωνα με τραπεζίτες που συμμετείχαν στην έκτακτη συνάντηση, ο Γιάνης Στουρνάρας δεν έκανε λόγο για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι χωρίς συμφωνία η κατάσταση θα είναι σοβαρή. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Τρίτη θα είναι δύσκολη μέρα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» φέρεται να τόνισε. 

Σύμφωνα με τραπεζίτη που επικαλείται το Reuters, συζητήθηκαν επίσης τεχνικά θέματα σε σχέση με τα ΑΤΜ και το πώς θα διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα μετρητών στους πελάτες.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε προχθές το όριο χρηματοδότησης μέσω ELA και συνεδριάζει εκ νέου αύριο το πρωί για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.