Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για το πιο κρίσιμο δημοψήφισμα

TOPSHOTS-BRITAIN-SCOTLAND-INDEPENDENCE-VOTEΣτην πιο κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της Σκωτίας καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες, οι οποίοι θα απαφασίσουν για την παραμονή τους ή όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας). Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 αύριο.
Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι». Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.
Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας —το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν— ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00.
Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.
Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως έχουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες προτού οι πολίτες κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.
Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση φαίνεται πως η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δημοσκόπηση της YouGov διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου.
Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation για λογαριασμό της σκωτσέζικης εφημερίδας Daily Record, όπου το ποσοστό των Σκωτσέζων πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 53%. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φτάνουν το 47%, ενώ 9% των πολιτών παραμένουν αναποφάσιστοι.
Μήνυμα Ομπάμα υπέρ του ΟΧΙ
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αργά χθες, παραμονή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει "ισχυρό και ενωμένο", σε μήνυμά του στο Twitter.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας εξαιρετικός εταίρος για την Αμερική και μια δύναμη του καλού σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω ότι θα παραμένει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο", δήλωσε σε μήνυμά που έστειλε από το λογαριασμό του στον Λευκό Οίκο, στο τέλος του οποίου υπήρχαν τα αρχικά "bo", ένδειξη ότι πρόκειται για μήνυμα του προέδρου.
Σε αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν λέξη προς λέξη η δήλωση στην οποία είχε προβεί ο αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Όταν ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε για άλλη μια φορά την ίδια φράση.
Το δημοψήφισμα πιθανόν να σηματοδοτήσει το τέλος μιας παλιάς ένωσης 307 ετών μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας. Ύστερα από δύο χρόνια έντονης δημόσιας συζήτησης, η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.