Δύση: «Προκαταρκτικά» έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς

«Μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων διατυπώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά» στην επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού αυτήν την εβδομάδα και αναφέρουν πως «η χρήση πιθανόν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ» ανέφεραν πηγές των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το Reuters...
Υπό τον όρο της ανωνυμίας οι πηγές σημείωσαν πως πρόκειται για μια «προκαταρκτική εκτίμηση» και «σε αυτό το στάδιο αναζητούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία», αναφέροντας ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν μέρες, εβδομάδες, ίσως και περισσότερο χρόνο για να συγκεντρωθούν.

Την Παρασκευή ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού (ΣΕΣ) της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ για να διεξάγουν ελέγχους στις περιοχές που αυτή ελέγχει και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εντός των προσεχών 48 ωρών στο σημείο κοντά στη Δαμασκό, όπου καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς.

Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως επιδίωξή του είναι να διεξαχθεί μία «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα». Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τονίστηκε πως η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άγγελα Κάνε πρόκειται να αφιχθεί αύριο στη Δαμασκό, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στο επίμαχο σημείο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Συρία για να επιθεωρήσουν άλλες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα.

Σημειώνεται πως Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλέξει δείγματα από τα θύματα της επίθεσης, που σύμφωνα με τους ίδιους ανέρχονται από 500 έως 1.000, όπως αναφέρει το Reuters, και τα έχουν δώσει στο εξωτερικό προκειμένου να εξεταστούν από ειδικούς.

«Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζάμους απέφυγε πάντως να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.