Προμηθείς…

Του Θανάση Νικολαΐδη  


ΤΟ έγκλημα ήταν προμελετημένο. Με προπαρασκευή που απαίτησε χρόνο, «τέχνη» και πονηριά. Έστησαν το «νομικό» πλαίσιο και προχώρησαν. Ο κόσμος συντονίσθηκε, ακολούθησε και φτιάξαμε την Ελλάδα της διαφθοράς. Τη βλέπεις και ντρέπεσαι, τη ζεις και υποφέρεις, τη θυμάσαι και σε πληγώνει.
ΦΑΝΕΡΟΙ οι νομοθέτες μας, κρυφές οι σκέψεις τους και ο σκηνοθέτης μακρινός και αθέατος. Όλα φτιάχτηκαν με ΠΡΟ-ΚΑΤ προμελετημένες και με την προοπτική της ατιμωρησίας των (μελλοντικών) δραστών. Στήθηκε το οικοδόμημα κι είναι αργά να το αποικοδομήσεις. Και είναι οι.......
δομές ευνοϊκές για «δράση» προστατευμένων απ’ τους νόμους που έφτιαξαν οι ίδιοι. Για υπουργούς που θ’ άρπαζαν μίζες παραμένοντας ατιμώρητοι και για κάθε λογής τρωκτικά που δεν μπορείς να τα καταδιώξεις. Γιατί; Γιατί το φρόντισαν από πριν. Με νόμους που δένουν τα χέρια του δικαστή και ρίχνουν στο κενό τις διαμαρτυρίες του κόσμου, για να παραμείνει μόνο η οργή του.
ΕΚΕΙ που πας ν’ αρπάξεις τους δράστες απ’ το λαιμό και να τους παραπέμψεις, σου τραβούν τον άσο απ’ το μανίκι. Παρεμβαίνει ο δικηγόρος ανεμίζοντας τον νόμο. Και ποιος είναι ο ενάγων; Ο ίδιος που έφτιαξε τον νόμο! Ευκαιριακός διώκτης, για τη συμπάθεια του ψηφοφόρου και για άλλοθι. Κι αυτός (ο ψηφοφόρος και οπαδός) που «τσιμπάει», συνήθως, χάνεται στην ιδέα πως ο πολιτικός θα τιμωρήσει τον…εαυτό του(!). Πως θα σωθεί από τους ίδιους που τον χαντάκωσαν με το δικό τους (και το δικό του) αζημίωτο, πως «ο τρώσας και ιάσεται».
ΜΕ το παραπάνω Κράτος κομμένο στα μέτρα τους και δομημένο κατά το συμφέρον τους, δεν είδαμε (κι ούτε θα δούμε) μιζαδόρο τ. υπουργό στη φυλακή. Ούτε τον φακελάκια της Υγείας να απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες, τον εφοριακό που «τα’ πιασε», τον πολεοδόμο που λαδώθηκε. Και, βέβαια, όλα είναι νόμιμα (και μη ηθικά), μιας και το φρόντισαν από πριν οι νομοθέτες μας για να πέφτουν στα μαλακά, το «σύστημα» και το κατεστημένο.
ΔΕΝ είναι αργά για αλλαγές, ωστόσο, δεν τις θέλουν. Εκεί όπου το’ θελαν, οι αποφάσεις τους υπήρξαν ακαριαίες και…κοσμογονικές. Επέβαλαν φόρους και χαράτσια, ξεζούμισαν τον αδύναμο και η κάννη τους είναι στραμμένη μόνιμα στα χαμηλά. Με τους «μεγάλους» στο απυρόβλητο, με δράστες ακαταδίωκτους, με τ. μιζαδόρους υπουργούς ατιμώρητους. Γιατί; Γιατί τους εξασφάλισαν με νόμους και δομές ως «προμηθείς», μην τρέχουν σαν…επιμηθείς.