«Κούρσα» δυσφήμησης της Ελλάδας στο Διαδίκτυο

Θορυβημένοι από την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα μας και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο στηλιτεύουν την κατάσταση αποτρέποντας μελλοντικούς επισκέπτες

Βοηθήστε να σωθεί η Ελλάδα! Οι διακοπές για να δει κανείς έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας είναι ίσως αυτή η τόνωση που χρειάζεται τώρα η οικονομία". Η προτροπή δεν ανήκει σε Eλληνα, αλλά στον Bρετανό Τζόναθαν Τζόουνς, κριτικό τέχνης και συντάκτη της εφημερίδας "Guardian", ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο καλούσε τους συμπατριώτες του -και όχι μόνο- να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τους Δελφούς, συμβάλλοντας έτσι στην ........ενίσχυση της παραπαίουσας ελληνικής οικονομίας.
Μόνο που τέτοιες εκκλήσεις δεν έχουν πλέον καμιά ελπίδα να βρουν ευήκοα ώτα, εφόσον οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, όπως τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, οι επαναλαμβανόμενες απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς και κατά κύριο λόγο οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, κατάφεραν βαρύτατο πλήγμα στον μόνο ελπιδοφόρο τομέα: τον Τουρισμό.
Ταλαιπωρία
Οι εικόνες από τα "κίτρινα" μπλόκα στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους οδικούς άξονες, με τους τουρίστες που κουβαλούσαν τις αποσκευές τους μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα έκαναν τον γύρο του κόσμου, εξαγριώνοντας ντόπιους και ξένους, αποθαρρύνοντας, ακόμη και τους πιο θαρραλέους, από την προοπτική των διακοπών σε μια Ελλάδα που βράζει και όπου το πιο πιθανό είναι ότι ένα ταξίδι δεν θα εξελιχθεί όπως προγραμματίστηκε.
Κι όμως, υπήρξαν τουρίστες που αψήφησαν τις αντιξοότητες και επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αλλά έμειναν αποκλεισμένοι σε κρουαζιερόπλοια, έχασαν πτήσεις, δεν μπόρεσαν να φθάσουν στον προορισμό τους ή να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους. Ολοι αυτοί αφήνουν να ξεχειλίσει η πικρία και ο θυμός τους για την απεργία των ταξί στα σχόλια που κάνουν σε ιστοσελίδες, κάτω από άρθρα τα οποία αναφέρονται στο ελληνικό αλαλούμ.
«Κούρσα» δυσφήμησης της Ελλάδας στο Διαδίκτυο
"Ο σύζυγός μου κι εγώ ήμασταν στο "Voyager of the Seas" τη Δευτέρα όταν συνέβη (ο αποκλεισμός). Αυτό ήταν το τρίτο μας ταξίδι στην Αθήνα και δεν υπήρχε τρόπος να φθάσουμε στον σταθμό των τρένων. Τα ταξί είχαν αποκλείσει πλήρως την μπροστινή πύλη. Χάλια. Βλακώδες αν με ρωτήσετε, ειδικά για μια χώρα που το 20% του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό", γράφει στη "USA Today", μια επιβάτισσα κρουαζιερόπλοιου που είχε αποκλειστεί στον Πειραιά.
Αρκετοί ταξιδιώτες που πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα προσπαθούν με έκδηλη αγωνία να ενημερωθούν για το αν θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις και με ποιον τρόπο μπορούν να μετακινηθούν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που διαβεβαιώνουν ότι δεν σκοπεύουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, όχι μόνο φέτος αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν ότι μας έχουν διαγράψει από τη λίστα των μελλοντικών τους προορισμών, εκφράζοντας σαφή προτίμηση στην Τουρκία.
«Κούρσα» δυσφήμησης της Ελλάδας στο Διαδίκτυο
"Ποιος θα ταξίδευε στην Ελλάδα; Εγώ πηγαίνω Τουρκία, τα λέμε", γράφει o χρήστης "whazzup" κάτω από σχετικό με την απεργία των ταξί άρθρο της καναδικής "Globe and Mail" (με ημερομηνία 1/8). Στην ίδια ιστοσελίδα ο χρήστης CupofCoffee λέει: "Εχω ένα εισιτήριο για την Αθήνα με αναχώρηση σε 2 εβδομάδες. Αν αυτό συνεχιστεί, θα το ακυρώσω και δεν θα επιστρέψω ποτέ".
Η στροφή προς άλλους προορισμούς είναι έκδηλη και στο σχόλιο αναγνώστη της "Daily Mail": "Οι Ελληνες για μια ακόμη φορά δεν σκέφτονται ότι απλώς θα σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε τη χώρα τους αν προκαλούν προβλήματα στον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλες χώρες για να επισκεφθεί κανείς".
ΣΤΑ ΣΑΪΤ
Εγραψαν για το ελληνικό αλαλούμ
"Ποιος θα ταξίδευε στην Ελλάδα; Εγώ πηγαίνω Τουρκία, τα λέμε".
Globe and Mail
"Εχω ένα εισιτήριο για την Αθήνα με αναχώρηση σε 2 εβδομάδες. Αν αυτό συνεχιστεί, θα το ακυρώσω και δεν θα επιστρέψω ποτέ".
Globe and Mail
"Φαίνεται ότι οι Ελληνες ξέρουν πώς να ευχαριστήσουν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που προσπαθούν να ενισχύσουν την ετοιμοθάνατη οικονομία τους".
Globe and Mail
"Με όλα τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους ταξιδιωτικούς μου προορισμούς για φέτος και ίσως και για του χρόνου".
USA TODAY
"Τι κρίμα που έχασα την καταπληκτική Ακρόπολη και άλλα απίθανα μνημεία της Αθήνας".
USA TODAY
"Καθαρή βλακεία! Τι καλύτερη δικαιολογία για να φύγουν τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα". Graham Edwards/ travelmole.com