Η φλόγα της Αγανάκτησης ζεσταίνει τις καρδιές των Ευρωπαίων!


Γράφει ο Μαγια


Αυξάνονται και πληθύνονται οι αγανακτισμένοι πολίτες. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το κίνημα της «15ης Μαΐου», που ξεκίνησε από την Ισπανία και έφτασε στη χώρα μας, ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς σήμερα Κυριακή οργανώνονται συγκεντρώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η επανάσταση θα απλωθεί και στην Ευρώπη», λέει ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Χισάμ Φουάντ, που πέρασε δύο ολόκληρους μήνες στην πλατεία Ταχρίρ. «Κάθε επανάσταση δίνει δύναμη και ελπίδα στις επαναστάσεις που ακολουθούν, δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο έναν...........
λαό. Όλα δείχνουν ότι οι επαναστάσεις θα φτάσουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα».
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της μορφής διαμαρτυρίας είναι ότι, φέρνει στο πολιτικό προσκήνιο κοινωνικές ομάδες, ιδίως της νέας γενιάς, που έχουν γυρίσει την πλάτη στους πυλώνες του συστήματος εξουσίας, τα κόμματα και τα συνδικάτα. Είναι σε μεγάλο ποσοστό πολίτες, που μέσω αυτών των ακομμάτιστων συγκεντρώσεων, ίσως και για πρώτη φορά συμμετέχουν σε πολιτικές συναθροίσεις διαμαρτυρίας.
Τα πολιτικά κόμματα δεν συμπαθούν καθόλου αυτές κινητοποιήσεις. Τις θεωρούν ενόχληση, από την οποία δεν προσδοκούν να προσποριστούν κανενός είδους κομματικό όφελος. Το έγραψε η ισπανική «Ελ Παΐς» τόσο ωραία: «Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και ξαφνικά γέρασαν όλα τα κόμματα»!
Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν «παρών» στις κινητοποιήσεις.
Ανάλογα μηνύματα νέων, που εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αντικρίζει κανείς και στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για την «Ευρωπαϊκή Επανάσταση». Οι δημιουργοί της σελίδας, Έλληνες και Ισπανοί, καλούν όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις σήμερα Κυριακή, 29 Μαΐου, στις κεντρικές πλατείες των χωρών τους.
«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας [...]» Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση στη σελίδα. 
Υ.Γ. Στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων είναι στραμμένα σήμερα το πρωί τα βλέμματα. Αγανακτισμένοι πολίτες θα πραγματοποιήσουν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Καναδό ομόλογό του. Τα μέτρα, που έχουν ληφθεί είναι πρωτοφανή. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και του Στρατού και περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται επί ποδός, για την αποφυγή πιθανών απρόοπτων.