Αντιδράσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Γκρίνια» επικρατεί στους κόλπους του ΙΚΑ, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μερίδα γιατρών δεν βλέπει με καλό μάτι το εγχείρημα της διοίκησης του ΙΚΑ για τον έλεγχο και τον περιορισμό των σκευασμάτων που συνταγογραφούνται στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο πιλοτικά σε δύο υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, στο Περιστέρι και στην Αγία Παρασκευή, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. «Ορισμένοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία,κάτι το οποίο δεν ισχύει.Αλλοι πάλι λένε ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του συστήματος χωρίς γραμματειακή υποστήριξη,ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν έχουν πάντα πρόχειρο το ΑΜΚΑ τους, ή ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του για τους οικογενειακούς γιατρούς» δηλώνει στο «Βήμα» στέλεχος του Ιδρύματος. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γιατροί που αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ηδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση περίπου 150 γιατρών του ΙΚΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή» σημειώνει.

Εκπρόσωποι των γιατρών παραδέχονται ότι συνάδελφοί τους διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. «Οι γιατροί που εφαρμόζουν το σύστημα της........ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ιδιωτικό ιατρείο τουςμάς έχουν πει ότι η γραμματειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη. Αυτό όμωςείναι πολυτέλεια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η ιατρική στο ΙΚΑ» δηλώνει ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας κ. Θ. Αποστολόπουλος . «Πολλοί φοβούνται ότι η γραμματειακή δουλειά θα γίνεται σε βάρος του χρόνου που διατίθεται για την άσκηση της ιατρικής» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ το 2011. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ.Κουτρουμάνης, είναι χαρακτηριστικό ότι η φαρμακευτική δαπάνη του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπου εφαρμόζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μειώθηκε κατά 46% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009. Παράνομο διάταγμα του υπουργείου Υγείας
Γ ια την κοστολόγηση ορισμένων ιατρικών πράξεων το υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε γνωμοδοτήσεις που είχαν εκδοθεί προ 19 ετών, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψει στο υπουργείο ως παράνομο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων. Ενδεικτικά η κοστολόγηση του σπινθηρογραφήματος των οστών ανέρχεται σε 45 ευρώ, η λιθροτριψία με laser ουροδόχου κύστεως και ουρητήρος ανέρχεται στα 130 ευρώ, η ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων στα 20 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πριν από την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Ομως το υπουργείο διαβίβασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσεις που είχαν ληφθεί κατά τα έτη 1991 ως και 2005.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στο υπ΄ αριθμ. 229/2010 πρακτικό τους (πρόεδρος ο κ. Κ. Μενουδάκος) ότι οι γνωμοδοτήσεις αυτές έχουν ληφθεί πριν από πέντε ως 19 έτη και δεν απεικονίζουν τις πραγματικές συνθήκες, εν όψει των οποίων « απαιτείται να χωρεί η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, όπως η οικονομική κατάσταση των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως, η κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το κόστος διενέργειας έκαστης ιατρικής πράξεως».

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές κατέληξαν ότι το διάταγμα δεν είναι νόμιμο.