Εβδομάδα Νομπέλ


 Η τρέχουσα εβδομάδα, από επιστημονική άποψη, μπορεί να χαρακτηριστεί «Εβδομάδα Νομπέλ», αφού απονέμονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το σουηδικό ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα καταρχάς, τα τρία επίζηλα Νομπέλ Φυσιολογίας/Ιατρικής (χθες), Φυσικής (σήμερα) και Χημείας (αύριο) για το 2010.
   Αμέσως μετά ακολουθεί η απονομή των μη επιστημονικών βραβείων Νομπέλ (Λογοτεχνίας, Ειρήνης, Οικονομικών Επιστημών). Συγκεκριμένα, το Νομπέλ Λογοτεχνίας την Πέμπτη, το Νομπέλ Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο (απονέμεται από τη Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ) και το Νομπέλ Οικονομίας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου (από την Τράπεζα της Σουηδίας).
   Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ).
   Οι επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και ...........
Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής 2010, για "τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο", ένα υλικό που μπορεί να φέρει επανάσταση στην ηλεκτρονική.
   Το Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 2010 απονεμήθηκε στον ο 85χρονο Βρετανό φυσιολόγος Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο "παιδί του σωλήνα".