«Τιτανικός» για το ΠΑΣΟΚ στο Λαγκαδά …. κατεβαίνει και ο Γ.Ρόκος ;

Του A. Μύγδονα

Οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίου δημάρχου στο νέο δήμο Λαγκαδά, οδηγούνται σε ναυάγιο. Λίγο οι πιεστικές, γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές διαδικασίες που καθόρισε η εγκύκλιος του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, λίγο τα παιχνίδια των βουλευτών με τους κομματάρχες τους και οι λανθασμένοι χειρισμοί της οργάνωσης, οδήγησαν στην εσπευσμένη «απόφαση» να είναι υποψήφιος ο Δ.Ράβναλης, δήμαρχος μέχρι τώρα του δήμου Ασσήρου.
Η διαρροή και μόνο της πιθανής υποψηφιότητας Ράβναλη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και δημιούργησε φυγόκεντρες τάσεις και αποχή στην καλύτερη περίπτωση.
Η υποψηφιότητα Ράβναλη κρίνεται από την συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής σαν λύση ανάγκης, που θα οδηγήσει όχι απλά στην ήττα, αλλά στη συντριβή και στο διασυρμό.
Έτσι, με διάφορες προφάσεις, οι αρνήσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Ράβναλη έρχονται η μια μετά την άλλη, με.......... πρώτη αυτήν του έτερου διεκδικητή του χρίσματος Νίκου Παντελίδη, και διαφαίνεται πιθανή ακόμα και η οδυνηρή προοπτική μη συγκρότησης ψηφοδελτίου, ιδιαίτερα αν εμφανιστεί και κάποια άλλη σοβαρή υποψηφιότητα.
Μετά την άρνηση της Συλβάνας Καρασσαβίδου, που θα ήταν μια αξιόπιστη και δυναμική υποψηφιότητα, πολλά στελέχη της περιοχής στρέφονται μαζικά στον Γιώργο Ρόκο, πρώην βουλευτή και υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ το 2007.
Ο Γιώργος Ρόκος είναι ίσως μια λύση που μπορεί ακόμα και να «χτυπήσει» το δήμο Λαγκαδά, διότι έχει μεγάλη διεισδυτικότητα και σε άλλους πολιτικούς χώρους και λόγω της πολιτικής του διαδρομής δεν μπορεί να χρεωθεί πολιτικά την αντίδραση για την κυβερνητική πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν «προτάθηκε» στη διαδικασία επιλογής και κάποιοι φρόντισαν να τον αφήσουν έξω από τη «διαβούλευση», για να εξυπηρετηθούν οι φιλοδοξίες νεότερων στελεχών, παραβλέποντας την αναγνωρισιμότητα, τη διεισδυτικότητα και τελικά την εκλογιμότητα.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν προγραμμένο το Δήμο Λαγκαδά. Τον θεωρούσαν και το θεωρούν «χαμένο» και γι΄αυτό προχώρησαν στην «κοπτοραπτική» την τελευταία στιγμή αλλάζοντας το χάρτη μετά την ανακοίνωση της χωροταξίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μετακίνησαν το Δήμο Καλινδοίων από τον Δήμο Βόλβης στο Δήμο Λαγκαδά και τον Δήμο Εγνατίας από το Δήμο Λαγκαδά στον Δήμο Βόλβης αντίστοιχα. Ο λόγος ήταν προφανής και ομολογημένος. Ήθελαν να ενισχυθεί ο συσχετισμός των δυνάμεών τους στο Δήμο Βόλβης και η πιθανότητα εκλογής του πράσινου υποψηφίου.
Το ΠΑΣΟΚ τελικά στο Λαγκαδά την «πάτησε» με το Ράβναλη, αλλά οι κοινωνικές διεργασίες ίσως δώσουν λύση μέσα από την υποψηφιότητα του Γιώργου Ρόκου και να διαψεύσουν τις ηττοπαθείς προβλέψεις.


A Φ.
(Αλέξανδρος Φρούραρχος)