Είναι Κάθαρση ο αλληλοεξευτελισμός;

Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω μερικά πράγματα που συμβαίνουν στο κοινωνικο-πολιτικό πεδίο της χώρας μας και πως αντιλαμβάνονται την ηθική οι διάφορες πολιτικές, κοινωνικές ακόμα και θρησκευτικές, ηγεσίες μας. Τα τελευταία 30-35 χρόνια έχει καθιερωθεί και χρισημοποιήται στα "μουλωχτά" ως ηθικό αξίωμα το "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".

Πρόσφατα είχαμε ένα σχετικό επεισόδιο με τον κ. Πάγκαλο. Με ύφος χιλίων αδιάφθορων βγήκε και κατήγγειλε από τηλεοράσεως, ότι κάποιος πολιτικός , του "άλλου" πάντα, κόμματος είχε διορίσει στο Δημόσιο, παρανόμως (;), παρατύπως (;), ανηθίκως (;), πάντως αξιοκατακρίτως, για να το καταγγέλλει, διάφορα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Το θεώρησε κακό και το κατήγγειλε. Καλώς.

Ο, υποτίθεται, θιγείς πρώην υπουργός κ.Χατζηγάκης, του "άλλου" κόμματος, αντέδρασε ως γνήσιος και....... ανεπιλήπτου ηθικής σύγχρονος πολιτικός. Άνοιξε το φωριαμό με τους φακέλους "αρχείου", που διατηρεί κάθε αξιοπρεπής αλλά και προβλεπτικός πολιτικός, ανέτρεξε στο γράμμα "Π" και ανέσυρε τον ισοβαρή, ανάλογα με το πρόσωπο (πραγματικά και μεταφορικά) φάκελο "Πάγκαλος".

Εκεί ανακάλυψε, (γιατί δεν το ήξερε ποιο πριν...ναι), ότι και ο καταγγέλλων κ.Πάγκαλος είχε κάνει κι' αυτός την "λαδιά" του, με την κόρη του. Το θεώρησε κι' αυτός κακό και το κατήγγειλε. Να γιατί είναι χρήσιμα...τα αρχεία!

Αμφότεροι και προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, προέβαλαν το νόμιμο της πράξεως, δηλαδή ό,τι έκαναν βρισκόταν εντός του πλαισίου του νόμου, θεώρησαν εαυτούς "δικαιωμένος", έζησαν αυτοί καλά κι' εμείς...με την απορία! Βρε, μπας και ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Αν ναι, τότε γιατί κόντεψαν να πάθουν "εγκεφαλικό" (τρόπος του λέγειν, γιατί για να πάθει κανείς εγκεφαλικό πρέπει να έχει εγκέφαλο), όταν το επικαλέστηκε ο κ. Βουλγαράκης; Αν πάλι όχι, τότε γιατί το έκαναν και ο ένας και ο άλλος;

Τέτοιες πράξεις όπως και να τις δει κανείς είναι για τα..."μπάζα" και αν αφορούσαν μόνο δύο ανθρώπους δεν θα άξιζε ο κόπος να ασχοληθεί κανείς περισσότερο. Δεν είναι όμως έτσι. Στην ουσία είναι μία ευθεία προσβολή ενός λαού από την πολιτική ηγεσία του. Προσβολή κυρίως ηθική, αλλά, στις μέρες που ζούμε και οικονομική.

Και την ευθύνη αυτής της προσβολής την έχουν ΌΛΟΙ, ισομερώς, τόσο αυτοί που με την ψήφο τους νομιμοποίησαν μία άδικη πράξη, όσο και αυτοί που την καταψήφισαν μεν, αλλά εν συνεχεία την χρησιμοποίησαν, προ ίδιον όφελος. Είναι αυτοί που έχουν καταστήσει, προσοδοφόρο "επάγγελμα" ή "ευκαιρία ζωής", την πολιτική.

Με αυτή τη λογική, τι νόημα έχουν οι "καταγγελίες" τύπου Πάγκαλου ή Στρατηγάκη ή οποιουδήποτε άλλου δήθεν "εξορκιστή" του κακού του...άλλου;

Πάντως, ένα είναι βέβαιο. Ο αλληλοεξευτελισμός δεν είναι κάθαρση και όσο συνεχίζεται, οι πολίτες διαισθάνονται τον...κίνδυνο που διατρέχουν..., φυλάγονται και παίρνουν κάθε μέτρο αυτοπροστασίας. Και ένα μέτρο αυτοπροστασίας είναι η πάσης φύσεως και παντός τρόπου και μέσου, περιφρούρηση του βιού τους.

Σου λέει και δεν έχει άδικο, καλύτερα στην δική μου τσέπη παρά στην τρύπια τσέπη οιουδήποτε ανίκανου να τα προστατέψει ή που τα κατασπαταλάει σε διάφορες "αγαθοεργίες" όπως αυτές Πάγκαλου και Χατζηγάκη και πολλών, πολλών άλλων, φυσικά.

Υ.Γ. Μόλις προ ολίγου διάβασα ότι ο Υπ.Πολιτισμού ζήτησε την δικαστική διερεύνηση μιας σύμβασης που είχε υπογράψει ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ.Γ.Ορφανός, του "άλλου" κόμματος, το 2006, για μία εκδήλωση βράβευσης ποδοσφαιριστών που δεν έγινε και για την οποία, το Ελληνικό Δημόσιο, ύστερα από απόφαση Αγγλικού Δικαστηρίου, υποχρεούται να καταβάλει στις δύο διοργανώτριες εταιρίες το ποσό των 14.000.000 ευρώ. Εύγε!

Θα ήταν όμως ποιο πιστικός για τις καλές του προθέσεις, αν είχε στείλει στον Εισαγγελέα και τις "χορηγίες" στον...θεό, μέσω "Αίαντα", του επίσης πρώην κ. Γ. Λιάνη, του και υπερήφανου για το ”έργο” του, κατά δήλωσή του. Ναι σιγά.